Radioværter lod hatten gå rundt - og genrejste lukket DR-program

På en måned er det lykkedes radioværterne Ralf Christensen og Kristian Leth at samle knap 125.000 kr. ind fra private donorer til at genrejse musikprogrammet »Album«, som blev lukket på DR.

På en måned er det lykkedes musikeren Kristian Leth (t.v.) og musikkritikeren Ralf Christensen at rejse mere end 120.000 kr. via crowdfunding-sitet Kickstarter til produktion af ti nye udgaver af deres radioprogram »Album«. Foto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klassisk public service-radio finansieret af private donationer. Det lyder som et langt ude koncept i en dansk medievirkelighed, hvor DR og Radio 24syv fylder æteren med timevis af licensfinansieret radio hver dag.

Ikke desto mindre er det nu lykkedes radioværterne Ralf Christensen og Kristian Leth at komme i mål med en månedlang kampagne via crowdfunding-sitet Kickstarter. I alt 124.348 kr. havde private danske radiolyttere valgt at spytte i kassen, og dermed nåede makkerparret et godt stykke over de 110.000 kr., som de som minimum skulle nå for at realisere planerne om at producere ti nye udsendelser af radioprogrammet »Album«.

»Ingen af os turde på forhånd tro på, at det kunne lade sig gøre,« siger Ralf Christensen, der til daglig er musikredaktør ved Dagbladet Information.

Netop fordi beløbet var så forholdsvis højt, så de det også mest af alt som et eksperiment, fortæller den New York-bosatte musiker, forfatter og radiovært Kristian Leth:

»I USA er der en anden tradition for, at public service-programmer er fondet af private donorer. Det er en lidt uhørt tanke i Danmark. Det bekymrede os lidt på forhånd. Ville folk give penge for at høre dansksproget radio? Så kunne man jo bare tænde for P1. Det var noget af det, der var spændende.«

Inspirationen til eksperimentet kom blandt andet fra Radiotopia – en sammenslutning af syv engelsksprogede radioprogrammer, der sidste år rejste over 3,5 millioner kroner i private donationer via en lignende Kickstarter-kampagne.

Dét, sammenlagt med danskernes stigende betalingsvillighed i forhold til digitale streamingtjenester, gav dem blod på tanden til at undersøge, om det kunne lade sig gøre.

»Vi vidste godt, at det var muligt, men at det måske også var for tidligt at prøve at finde den her tredje vej mellem det licensbetalte og det kommercielle herhjemme. Nu er det lykkedes, og det fortæller os jo, at nogle af de gamle strukturer måske er utilstrækkelige i forhold til at levere det, der er behov og interesse for derude. De eksisterende radiofonier har blinde vinkler, og med den hér kampagne har vi formået at realisere noget, der ikke kan realiseres andre steder,« siger Ralf Christensen.

Passede ikke ind på DR

»Album« begyndte egentlig sit liv som et program på DRs digitale radiokanal P6 Beat. Fra april 2011 og et år frem fik makkerparret lov til at lave 30 udsendelser, hvor de hver gang tog en af »verdens bedste plader« under kærlig og kritisk behandling. Siden DR valgte at lukke programmet, har udsendelserne levet videre som en podcast og har med tiden udviklet et lille, men meget dedikeret publikum.

»Vi har været i samtale med DR om at genoplive programmet, men vi kunne ikke blive enige om, hvordan det skulle se ud. Længere er den faktisk ikke. Vi taler simpelthen for meget til, at det kan passe ind i P6 Beats flow-radio-format,« siger Ralf Christensen.Selv om de begge elskede at lave programmet, afviser de dog, at der skulle være nogen form for ondt blod mellem dem og DR.

»Der er ikke noget mere latterligt end at gå ud og sige »DR vil ikke have os, så fuck dem!« Sådan er det ikke. Vi kommer højst sandsynligt til at lave andre ting for dem i fremtiden. Der er ikke nogen bad standing, der er bare et program, som blev stoppet,« fastslår Kristian Leth.

Samme melding lyder fra redaktøren for DRs digitale radiokanaler, Gustav Lützhøft.

Han fortæller, at man på P6 Beat for nylig har lanceret et nyt radioprogram, der på samme måde som »Album« tager udgangspunkt i store plader. Men på trods af »Album«s Kickstarter-succes, mener han ikke, at DR har forspildt en chance ved ikke at fortsætte programmet.

»Vi havde nogle fremragende sæsoner med Kristian og Ralf. Men vi ville noget andet, og det er vi så gået i gang med. »Album« var jo et meget ekspertpræget program. Vi har valgt en mere personlig vinkel ved nu i stedet at lade en musikalsk gæst fortælle om en af sine yndlingsplader,« siger han og tilføjer:

»Jeg tror, at man skal passe på med at sætte lighedstegn mellem en succesfuld Kickstarter-kampagne og et succesfuldt radioprogram. Det, tror jeg, er en fejlanalyse. Selvfølgelig er der interesse, men de, der vælger at støtte sådan en Kickstarter-kampagne, er nogle ekstremt dedikerede fans. Men det er da super spændende for radiomediet som sådan, at man på den måde kan få finansieret nogle nye programmer.«

For Ralf Christensen og Kristian Leth har det været helt afgørende at holde fast i »Album«s løse form. Det er lige netop det, der gør programmet til det, det er. Et program, hvor der for alvor kan nørdes igennem og gås i dybden med albummet som værk.

»Den opbakning, vi har fået, fortæller os jo, at der er en interesse for en anden form for musikformidling, som er mere dybdegående og samtidig langt mindre orkestreret og organiseret,« siger Ralf Christensen.

En mere åben musikformidling

Ifølge de to åbner den lettere kaotiske form op for et mere åbent møde med de musikalske værker. Noget, de begge mener, er tiltrængt i den danske musikformidling, der ifølge dem er præget af kassetænkning og forbrugerguides forklædt som musikkritik.

»Det er ikke vores mål at komme med en autoritativ fortolkning af de album, vi tager under behandling. Vi vil gerne bevare mystikken og åbenheden i værket. Målet er forhåbentlig at give lytteren en fornemmelse af, at værket eksploderer yderligere. Og i den bestræbelse er den åbne form afgørende,« siger Ralf Christensen.

»De anmeldere, der bliver ved med at sparke værkerne åbne – så de får lov til at stå og værke – det er dem, jeg sætter mest pris på. Sjovt nok er det også dem, jeg oftest er uenig med. Jeg vil hellere have ti af dem, end de hundrede skvatmikler vi har lige nu,« siger Kristian Leth.

De ti nye »Album«-udsendelser vil blive sendt senere på året på den danske internet-radiokanal The Lake, der blev sat i søen sidste efterår af nogle af folkene fra det danske band Efterklang. Programmerne vil også blive tilgængelige som podcast.