Radiodrama lukker på DR. Mister vi en kunstart?

Fra årsskiftet lukker DR Radiodrama, der har lavet hørespil gennem 90 år. »Danmark mister en kunstart«, siger kritiker. Men DRs radiochef understreger, at der stadig vil blive lavet dramatiske fortællinger til radiomediet.

DRs store sparerunde ramte bred. Til nytår lukker afdelingen for radiodrama. Ifølge DR vil man stadig satse på lyttespil. Men kritikerne er bekymrede(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Når året slutter, lukker også DR Radiodrama. Den klassiske afdeling, der engang blev kaldt »Danmarks største teater«, er røget som del af det nye medieforlig.

Beslutningen har allerede mødt stor kritik fra blandt andet Dansk Dramatikerforbunds formand, Nikolaj Scherfig.

»Radiodramatikken har i årenes løb altid fungeret i samspil med teaterdramatikken, og i de senere år også som en slags udviklingsplatform for TV-dramatikken,« skriver Nikolaj Scherfig i et opslag på forbundets hjemmeside, hvor han også undrer sig over, at DR beskærer afdelingen i en tid, hvor der er voksende fokus på podcast.

»Man skal have boet under en sten i Sibirien for ikke at vide, at lydformatet stormer frem i hele verden – både som fiktion, ikke-fiktion, som samtaleradio og i tusind nuancer indimellem,« skriver Nikolaj Scherfig.

Radiodrama er kultur i snackformat
Mens antallet af podcasts er eksploderet, er der kun tre aktører, der laver professionelt radioteater. Ud over DR er det Radioteatret.dk og AKT1. Begge er mindre foretagender, der baseres på henholdsvis kommunal og statslig støtte. Selv om de nu mister en konkurrent, begræder AKT1s leder, Niels Erling, udviklingen.

Nikolaj Scherfig, Formand for Dansk Dramatikerforbund

»Man skal have boet under en sten i Sibirien for ikke at vide, at lydformatet stormer frem i hele verden.«


»Der er ingen, der vinder ved, at statsradiofonien nedlægger sit arbejde,« siger Niels Erling, der fortæller, at også AKT1 er pressede, da man har fået afslag på støtte fra Statens Kunstfond.

»Det betyder, at vi har beskåret vores tilbud med 50 procent, og nu satser mere på nordiske forfattere end danske – simpelthen fordi det giver andre støttemuligheder. I sidste ende er jeg faktisk bange for, at vi mister en kunstart i disse år. Og det er ærgerligt. Især fordi radiodramatikken er sådan en god indgang for unge, der føler, at teater er noget, man bør gøre. Radiodramatikken er med til at fange dem, der ikke lige får det gjort. Det er gratis, det er uforpligtende og man kan zappe rundt i det, ligesom man gør i Netflix. Det taler ind i den måde, især det unge publikum bruger medier på.«

DR: Dramaet fortsætter
Hos DR afviser man, at hele genren forsvinder. DR vil fortsat lave radiodramatik, siger radiochef Gustav Kræmer Lützhøft. Men det bliver i et mindre omfang, og det bliver målrettet yngre lyttere.

»Vi står jo desværre i en situation, hvor DR bliver beskåret med 20 procent. Når man skal nedskalere så markant, så må man tage svære beslutninger og sige farvel til noget, som mange er glade for,« siger Gustav Kræmer Lützhøft.

Men I må jo begrunde jeres beslutning. Hvorfor er det lige DR Radiodrama, der skal væk? Afdelingen bliver alle steder omtalt som en pionér inden for området.

»Det er vigtigt at sige, at der stadig bliver udviklet radiodramatik i DR, men på grund af den politiske beslutning bliver det mindre og leveret af eksterne leverandører«.

Det med liv er udviklet af DR - og nævnes som et eksempel på et format, der krydser podcast og radiodrama Fold sammen
Læs mere

Netop nu er der enorm fokus på lyd. Podcast pipler frem, selv bladhuse som Berlingske laver podcast. Er det ikke et helt forkert tidspunkt at lukke DR Radiodrama på?

»Jeg er helt enig i, at det er et område, der udvikler sig. Det er en udvikling, som DR har stået i spidsen for og vi vil også fremover sikre, at radiomediet udvikler sig. Derfor arbejder vi meget med podcasts og fortællende formater som radiofortællinger og radiodokumentarer. Men i forhold til radioteater bliver det i et mindre omgang end før«, siger Gustav Kræmer Lützhøft, der fremhæver serien »Det med Liv«  som et program, hvor man har krydset podcast med radiodramatiske koncepter.

»Jeg er glad for, at vi forsat kan lave radiodramatik, men det vil være forkert at sige at det bliver det samme. Udbuddet bliver mindre. Jeg kan godt forstå, at der er folk, som er kede af det her. Men som Maria Rørbye Rønn også har sagt mange gange, så kommer vi allesammen til at sige farvel til noget, vi er glade for, når DR skal være mindre«.