Radio4 skruer op for nyhedsdækningen på grund af coronavirus: »Det er ikke dårligere radio, men det er sværere at lave radio«

Mens DR har valgt foreløbigt at aflyse programfladen på P1, skruer Radio4 op for aktualitets- og nyhedsdækningen. »Nogle af vores programmer er gode i den almindelige dagligdag, men i en exceptionel situation som denne må de vente i en periode,« siger radioens direktør.

Radio4 i luften fra redaktionslokalerne i Aarhus, fredag 1. november 2019. Studivært Dan Grønbech og direktør for Radio4 Anne-Marie Dohm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ernst van Norde

DR har som følge af coronavirussen valgt for nuværende valgt at vinke farvel til en række radioprogrammer med fokus på nyheder og aktualitet.

Radio4 med hovedsæde i Aarhus har derimod skruet op for netop aktualitet og og nyheder, således at lytterne kan blive klædt godt på til at forstå coronavirussens betydning for Danmark. Det fortæller Anne-Marie Dohm, direktør for Radio4.

Anne-Marie Dohm, direktør for Radio4

»Der er blevet sat flere medarbejdere af til at lave morgen- og eftermiddagsfladen.«


»Vi har omlagt vores dækning og koncentreret vores indsats på nyheder og aktualitet –  og at besvare de spørgsmål, som vores lyttere er optagede af lige nu. Vi prioriterer vores ressourcer og får bragt så mange nyheder frem som muligt,« siger Anne-Marie Dohm, der pointerer, at weekenddækningen vil lyde anderledes, fordi aktualitets- og nyhedsdækning vil blive opprioriteret.

Fredag kom det frem, at DR har valgt foreløbigt at lægge P1 og P4 sammen i én fælles radiokanal. I den konstellation er det P4, der står for aktualitetsdækning, mens P1s programmer –  såsom P1 Orientering, P1 Debat og P1 Morgen –  er sat på midlertidig pause.

Anne-Marie Dohm fortæller, at Radio4 har valgt at sende forproducerede programmer på de tidspunkter, hvor der normalt har været nyproducerede programmer. Det sker, fordi ressourcerne ifølge Anne-Marie Dohm er bedre brugt på de nyhedsbaserede morgenflader og eftermiddagsflader. Det gælder på både hverdage og i weekenden.

»Der er blevet sat flere medarbejdere af til at lave morgen- og eftermiddagsflade. På nogle af de programflader, som er aktualitetsbaserede, men ikke nødvendigvis nyhedsbaserede, er medarbejderne gået i gang med at producere indhold til morgen- og eftermiddagsfladen. Det gør vi, fordi vi tænker, at det er der, lytterne har størst behov og er til stede for at få informationer om den situation, der er i samfundet lige nu,« siger Anne-Marie Dohm.

Ikke dårligere radio

Hun pointerer, at danskerne normalt henter deres viden hos kolleger og ved at møde andre danskere. Men muligheden for samtale forsvinder, når vi ikke længere må omgås hinanden i samme omfang som før. Derfor bliver Radio4s opgave at fortælle om, hvad der sker i det samfund, som mange er isoleret fra lige nu, fordi de opholder sig i deres hjem. Og det er vigtigt, mener hun.

»Nogle af vores programmer er gode i den almindelige dagligdag, men i en exceptionel situation som denne må de vente i en periode,« siger Anne-Marie Dohm og understreger, at Radio4 laver så megen radio som muligt hjemmefra.

Anne-Marie Dohm, direktør for Radio4

»Arbejdsgangene er blevet besværlige, og fra på mandag har vi en konkret udfordring, fordi der er forældre, som skal passe deres børn og hjemmeundervise dem. Men vi finder en løsning.«


»Vi har opdelt os i mindre enheder, så vi ikke omgås hinanden. Der er gode teknologiske muligheder for at møde hinanden.«

Oplever du, at I laver dårligere radio, når nu I ikke opholder jer på jeres respektive redaktioner?

»Det er ikke dårligere radio, men det er sværere at lave radio. Der er samtaler og koordinering, som ikke almindeligvis er nødvendig, men som får høj prioritet i denne situation. Arbejdsgangene er blevet besværlige, og fra på mandag har vi en konkret udfordring, fordi der er forældre, som skal passe deres børn og hjemmeundervise dem. Men vi finder en løsning.«