Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Egentlig var formålet først og fremmest at gøre Danmark mindre attraktivt for lavtlønnet arbejdskraft fra udlandet, da Folketinget i 2010 vedtog at begrænse skattefradraget for rejseudgifter for lønmodtagere, der tager arbejde i andre dele af landet end der, hvor man selv bor. Loven viste sig dog også at ramme udøvende kunstnere, som pludselig måtte se i øjnene, at en opgave ikke kunne betale sig, fordi honoraret uden fradragsmulighed i bedste fald kun lige gik op med udgifterne til kost og logi. Det oplyser Katja Holm, formand for Dansk Skuespillerforbund.
Hun har forelagt sagen for skiftende skatteministre og senest haft foretræde for Folketingets skatteudvalg – foreløbig uden resultat. Hun er derfor begejstret for, at Det Radikale Venstre nu foreslår at fjerne fradragsloftet, der i dag er på 26.200 kroner svarende til maksimalt 38 døgn årligt, for udøvende kunstnere.
»Vores branche er kendetegnet ved en ekstrem grad af mobilitet. Langt de fleste af vores medlemmer bor i København og omegn, men der findes jo massevis af teatre og teaterforeninger over hele landet, så de fleste skuespillere stykker deres indkomst sammen af en masse forskellige ansættelser alle mulige steder i landet,« siger Katja Holm.
»Derfor har vi også langt større rejseudgifter end de fleste andre faggrupper. Og derfor ser vi de Radikales forslag som et vigtigt skridt på vejen til, at skuespillere ligestilles med resten af samfundet og anerkendes som fag på lige fod med alle andre.«
Blev ikke inviteret
De Radikale havde ifølge skatteordfører Martin Lidegaard håbet at få forslaget med i de netop afsluttede finanslovsforhandlinger.
»Desværre er vi ikke blevet inviteret med til et eneste møde, men vi havde håbet, at nogle af de blå partier ville tage det med,« siger han:
»Nu vil vi i stedet prøve, om vi kan finde flertal blandt partierne til at fremsætte et lovforslag i Folketinget – formentlig i begyndelsen af det nye år. Lykkes det ikke, må vi vente, til vi selv kommer til fadet, så at sige.«
Ifølge Martin Lidegaard vil en afskaffelse af fradragsloftet årligt koste staten otte til ti millioner kroner. Et beskedent beløb i forhold til den gevinst, det vil være både for de udøvende kunstnere og for kulturlivet generelt, mener Lidegaard:
»I forvejen har mange kunstnere – uanset om de er skuespillere, orkestermusikere eller andet – i forvejen svært ved at få økonomien til at hænge sammen,« siger han.
»Men det er også et vigtigt kulturpolitisk initiativ, som kan komme hele udkantsdanmark, landdistrikterne, til gavn. Hvis vi vil sikre større kulturel sammehængskraft, så det ikke kun er forbeholdt folk i byerne at kunne se varieret og alsidig kultur, er det her et sted, hvor vi kan gøre en forskel. Forslaget er tænkt som håndsrækning både til kunstnere og kulturliv.«
Ifølge en mobilundersøgelse, som Dansk Skuespillerforbund netop har foretaget, har knap 30 procent af forbundets medlemmer flere end 38 årlige rejsedage. Katja Holm mener dog, at en fjernelse af fradragsloftet vil komme langt flere til gode.
»Jeg har talt med kolleger, som er tvunget til at sige nej til opgaver ude i landet, som ellers er attraktive, fordi de ikke kan få det til at hænge sammen økonomisk.«