»Racistisk« Pippi-gardin trækkes tilbage i Sverige

Temaparken Astrid Lindgrens Verden i Sverige trækker et børnegardin tilbage, fordi det er påtrykt et billede af to mørke børn, der vifter palmeblade om ørerne på Pippi Langstrømpe. Det er racistisk, lyder kritikken af gardinet.

Her ses forfatterens ikonfigur, Pippi, med sin abe, Hr. Nilsson. Se børnegardinet ved at klikke på foto nummer to. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN DELDEN

Selv den svenske folkehelt Pippi Langstrømpe skal træde varsomt i det, som en og anden her på den anden side af Øresund vil opfatte som et meget politisk korrekt Sverige.

Tænk, nu må hun ikke en gang sidde på det, der skal forestille en sydhavsø, og lade et par andre børn gøre det hende behageligt med et par viftende og svalende palmeblade.

De to børn er nemlig mørke, og det går ikke i nutidens Sverige.

Illustrationen med Pippi og de to andre børn stammer fra bogen »Pippi Langstrømpe i Sydhavet« og er iøvrigt tegnet af den danske tegner Ingrid Vang Nyman.

Illustrationen er trykt på et gardin til et børneværelse og er blevet solgt i souvenirbutikken i den berømte temapark Astrid Lindgrens Verden.

Men det gør det ikke længere. Forleden fik en mor til et afro-svensk barn øje på gardinet i butikken, siden skrev hun et vredt indlæg på temaparkens Facebook-side, hvor hun beklagede sig over gardinet.

»... jeg undrer mig over, hvad I tænker på, når I sælger gardiner, hvor mørke børn er Pippis slaver? Hvorfor vil I opretholde dette racistiske billede ved at sælge et gardin som dette?« spørger Emilie Abrahamsson på Facebook-siden.

Til Sverige Radio P3 beskriver hun gardinet som »forfærdeligt« og »et typisk racistisk billede fra kolonitiden«.

Men, det gælder ikke bare børnegardiner. Det gælder også børnebøger. Emilie Abrahamsson er nødt til at dække visse passager i børnebøger med slettelak, fordi de virker stødende.

»Det burde jeg ikke behøve i 2014. Det helt sygt,« siger hun til Sveriges Radio.

Mange andre har givet udtryk for lignende holdninger på Facebook. Derfor har parken nu valgt at trække gardinet tilbage, så det hverken kan købes i souvenirbutikken eller online.

Sverige Radio P3 har spurgt parkens salgschef, Ove Olsson, om parken ikke burde have gjort sig klart, hvordan det nu tilbagetrukne gardin også kan opfattes.

»Jovist,« siger han:

»Vi har ikke set det på den her måde. Vi har ikke tænkt den tanke. men jeg forstår nu, at det ikke dur med et billede, hvor farvede børn vifter for Pippi Langstrømpe,« forklarer han.

Eventuelle købere af det farlige gardin kan få pengene retur, oplyser Sveriges Radio.

Hvis du læser med på mobilen, kan du se billedet her.