Råd: Kunstmuseer bør udstille mere kunst af kvinder

Akademiraadet opfordrer statslige kunstmuseer til at købe flere værker lavet af kvindelige kunstnere. Som det ser ud nu, er mandlige kunstnere stærkt overrepræsenteret på museerne.

Arkivfoto. Statens Museum for Kunst har mellem 2005 og 2012 har haft 31 særudstillinger med mænd og fem med kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Der bør være langt flere kunstværker lavet af kvindelige kunstnere på de danske museer. Sådan lyder der fra Akademiraadet, der rådgiver staten i kunstneriske spørgsmål. Det skriver Information.

Akademiraadet har sendt et brev til samtlige statsanerkendte og statslige kunstmuseer i Danmark med det budskab, der skal gøres op med overrepræsentationen af mandlige kunstnere.

Billedkunstner og næstformand i Akademiraadet Milena Bonifacini fortæller, at der bliver uddannet lige mange mandlige og kvindelige kunstnere fra kunstakademierne.

»Derfor er det virkelig problematisk, at kønsfordelingen er så skæv,« siger hun til avisen.

Kunstmuseet Arken indkøbte mellem 2002 og 2012 120 værker af mandlige kunstnere og 20 af kvindelige, mens Statens Museum for Kunst mellem 2005 og 2012 har haft 31 særudstillinger med mænd og fem med kvinder.

Direktør på Statens Museum for Kunst Mikkel Bogh fortæller, at museet fra nu af vil have fokus på problemstillingen.

Kulturminister Marianne Jelved (R) afviser, at der skal politiske initiativer på banen.

»Museerne skal selv beslutte, hvad de vil købe ind, for de har det kunstfaglige ansvar for deres samlinger«, siger hun til avisen.