Qvortrup forsøger nyt comeback

Efter Se og Hør-sagen blev han smidt ud af det gode selskab, men nu er Henrik Qvortrup på vej tilbage. I dag som forfatter, fra næste uge som politisk kommentator på Radio24syv. »Han arbejder som en rasende på at genetablere sig selv,« mener medieekspert.

Den tidligere chefredaktør på Se og Hør, Henrik Qvortrup, forsøger nu et comeback. Er aktuel med ny bog og er atter klar bag mikrofonen på Radio24syv. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Den blev kaldt Danmarks største medieskandale og udløste domme til syv personer, da Se og Hør-sagen rullede, og sladderbladet blev dømt for at overvåge de kendte og kongeliges kreditkort.

Men nu er bladets tidligere chefredaktør på vej tilbage.

Efter at have afsonet tre måneders ubetinget fængsel og været væk fra mediernes søgelys, udgiver Henrik Qvortrup i dag en bog om Fredericias tidligere Venstre-borgmester Thomas Banke. Han er vært på en velbesøgt politisk podcast, og fra næste uge er Qvortrup atter del af det faste panel i Radio24syvs »Det, vi taler om«.

»Manden har godt nok fået en dom for at opføre sig tåbeligt, men hans evne til at tænke fejler jo ingenting,« siger Radio24syvs direktør, Jørgen Ramskov, der ikke vil udelukke, at Henrik Qvortrup på et tidspunkt får sit eget program på kanalen.

Han suppleres af lektor Michael Bruun Andersen fra Institut for Kommunikation, Journalistisk og Social Forandring ved RUC.

»Qvortrups journalistiske renommé er temmeligt flosset, men man kan jo godt forestille sig, at en person, der har dummet sig, kan skrive en ganske fremragende bog,« mener Michael Bruun Andersen, der har stor forståelse for Qvortrups projekt.

»Måske er bogen et forsøg på at agere comeback kid. Qvortrup arbejder som en rasende på at reetablere sig, og det kan man jo dårligt fortænke folk i.«

Qvortrup stod i spidsen for »Danmarks frækkeste ugeblad« fra 2001 frem til udgangen af 2008. Han var dermed del af ledelsen i den periode, hvor Se og Hør overvågede de kendtes kreditkort. Da dommen faldt i februar 2017, blev Henrik Qvortrup idømt tre måneders ubetinget fængsel, der kunne afsones med fodlænke, samt et års betinget fængsel.

Sagen førte til, at Qvortrup måtte forlade sin post som politisk kommentator på TV 2 og sit job som vært på Radio24syvs medieprogram »Q&A«. Dermed kan sagen sammenlignes med andre episoder, hvor mediepersonligheder er røget i unåde på grund af deres opførsel. Blandt andre forfatteren, filmmanden og cykelløbskommentatoren Jørgen Leth for sin bog »Det uperfekte menneske« og DRs tidligere korrespondent Jeppe Nybroe for indslag fra Irak i TV-avisen, hvor han havde manipuleret med fakta.

I 2005 opsagde TV 2 Sporten sit samarbejde med Jørgen Leth efter sagen om selvbiografien »Det uperfekte menneske«, hvori forfatteren og cykelkommentatoren indrømmede at have tjent gode penge som hashsmugler og at have haft sex med sin haitianske husholderskes 17-årige datter.

To år senere blev DRs korrespondent Jeppe Nybroe fyret efter et par kontroversielle indslag til TV-avisen, hvori der blev vist billeder af soldater, der var på vej ind i - og ikke på vej væk fra - Irak, som der blev sagt i journalistens speak. I et andet indslag var den samme bombelyd brugt tre gange. Men de to sager har haft vidt forskelligt udfald. Mens Jørgen Leth blev genansat på TV 2 i 2008, og i dag er på toppen af sin karriere, kæmper Nybroe stadig med at komme til tops i branchen.

Det viste sig blandt andet, da hans bog, »Kidnappet – Islamisternes fangehul« udkom i 2015. Flere medier betvivlede bogens sandhedsværdi. Nogle kritikere med meget tydelige referencer til den gamle DR-sag. Hvordan kan det være, at Leth – og tilsyneladende også Qvortrup – kan komme tilbage, når der stadig er mistillid til Jeppe Nybroe?

»Det er svært at svare på, men jeg tror, at det har noget at gøre med de respektive medier. Nybroe var ansat på DR, som var et stort medie med en høj troværdighed. Qvortrup kommer fra et sladderblad, der i forvejen havde et lidt specielt ry. Mens DRs renommé led frygteligt under Nybroe-sagen, betød Se og Hør-sagen næppe det store for bladet selv. Det var snarere et problem for branchen,« forklarer Michael Bruun Andersen.

Et andet argument for Qvortrups nemme vej tilbage til medierne kan være hans personlighed. Ifølge Thomas Pallesen, der underviser i mediejura og medieetik ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er medierne svært glade for stærke personligheder.

»Man kan sige, at Qvortrups historie er at sammenligne med Hans Engells, da han (i 1997 som daværende leder af Det Konservative Folkeparti, red.) drak sig fuld og i sin bil bragede direkte ind i en betonklods midt om natten. I dag er han mere fremme end nogensinde. Jeg tror, at de begge repræsenterer sig selv mere, end de repræsenterer et medie. Qvortrup har en erfaring, der er helt hans egen. Han er et selvstændigt brand og måske – i nogle sammenhænge – mere interessant end os, der overholder reglerne.«

Det var den kreative direktør på forlaget People’s Press, Jakob Kvist, der bad Henrik Qvortrup skrive bogen »Borgmester på Stoffer«. Han mener ikke, at det tilkommer andre end domstolene at dømme folk.

»Qvortrup skriver gode bøger, og jeg sidder slet ikke på den der moralske gyngehest som visse andre. Det er hverken op til mig eller andre snehvide engle at dømme. Det har vi retsinstanser til. Til gengæld vil jeg gerne holde gode mennesker beskæftiget, og denne bog er skrevet på et højt kvalificeret grundlag,« siger Jakob Kvist, der gerne holder Qvortrups beskæftiget lidt endnu.

I begyndelsen af 2018 udgiver People’s Press nemlig endnu en bog af den tidligere Se og Hør-chef. Denne gang med fokus på statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Berlingske har været i kontakt med Henrik Qvortrup, men han ønsker ikke at udtale sig før endt afsoning.