Pumpehuset reddet fra lukning

Det københavnske spillested så ud til at lukke, men en ny aftale med Københavns Kommune sikrer nu otte år mere på matriklen i Indre By.

Koncert på Pumpehusets udendørs scene, Byhaven. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Tiden går, Pumpehuset består. Det er ikke mere end tre måneder siden, at det københavnske spillested så ud til at måtte lukke ved udgangen af 2017. I Københavns Kommunes store budgetforlig var der dengang hverken blevet plads til at forlænge spillestedets lejekontrakt eller årlige driftstilskud på 1,2 millioner efter 2017.

Men nu ser Pumpehusets lykke ud til at være vendt. Ved et møde i Kultur- og Fritidsudvalget onsdag aften forventedes en ny rammeaftale stemt igennem, der sikrer, at spillestedet kan fortsætte på adressen i Studiestræde 52 frem til 2024.

Pumpehusets direktør, Kristoffer Buck Bramsen, har de seneste to-tre måneder ligget i forhandlinger med kommunen og Københavns Ejendomme om vilkårene og er meget tilfreds med aftalen.

»Jeg opfatter det som en kæmpe tillidserklæring, at man vælger at lave en aftale med mig otte år frem i tiden. Det er længere tid, end kulturpolitikerne ofte selv sidder i udvalget. Det er positivt, at man har tiltro til, at vi kan udvikle stedet endnu mere. Og det er jo ikke sådan, at vi er kommet med hatten i hånden og har sagt, at vi ikke kan klare os uden støtte,« siger han.

Af den nye aftale fremgår det, at spillestedet kan bruge bygningen gratis frem til 2024. Heri ligger et indirekte huslejetilskud på 1,1 millioner kr. årligt. Til gengæld falder det kommunale driftstilskud løbende fra år til år frem mod 2020, hvorefter spillestedet vil skulle klare sig uden støtte. Til sammenligning har spillestedet modtaget et driftstilskud på 1,2 millioner kr. i 2016.

»Det kan selvfølgelig mærkes. Det svarer til otte pct. af vores omsætning. Hvad det konkret kommer til at betyde, kan jeg endnu ikke svare på. Men det er den virkelighed, vi – og mange andre kulturinstitutioner – må forholde os til: Der bliver færre penge. Det tager vi som en udfordring. Vi skal helt klart finde en måde at optimere driften på. Og så skal vi være endnu bedre til at arrangere spændende koncerter og kultur, der kan tiltrække publikum,« siger Kristoffer Buck Bramsen.