Public service-udvalg barsler før tid

Public-service-udvalgets arbejde skal ikke først i spil, når politikerne har taget diskussionen, siger dets formand, Connie Hedegaard.

Connie Hedegaard, formand for kulturministeriets Public service-udvalg. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Efter godt halvandet års arbejde er kulturministeriets Public service-udvalg nu tæt på at have færdiggjort sit arbejde. Nemlig at formulere et grundlag for politikernes overvejelser om public service-mediernes, DR og TV 2, fremtidige rolle, som var en del af medieforliget for 2015-18. 7. november bliver udvalgets rapport offentliggjort, og 16. november afholdes den afsluttende konference om rapportens indhold. Det er lidt forud for den oprindelige tidsplan, hvor udvalgets arbejde først skulle have været afsluttet 1. januar 2017. Men det skyldes ikke kulturminister Bertel Haarders (V) opfordring til udvalget om at »speede lidt op«, understreger udvalgets formand, fhv. klimakommissær Connie Hedegaard.

»Ifølge vores oprindelige arbejdsplan ville vi »udkomme« primo december. Nu prøver vi så at blive klar nogle uger før. Ministeren og ordførerne var jo ikke enige om, hvorvidt vi skulle »speede« op. Men vi, der har brugt tid i udvalget, er selvfølgelig interesseret i, at vores arbejde ikke først kommer i spil, efter at politikerne har taget diskussionen. Så derfor gør vi os umage med at udkomme så hurtigt, som det overhovedet er muligt,« siger hun til MediaWatch.

Bertel Haarder bad allerede for et år siden som nyudnævnt kulturminister udvalget om sætte tempoet op i lyset af den hastige medieudvikling.

»Der skal handles så hurtigt som muligt. Derfor er der ikke tid til at vente to år på, at Public service-udvalget præsenterer sine vurderinger af, hvordan public service-medier kan se ud i fremtiden,« sagde han dengang.

Connie Hedegaard afviser imidlertid, at arbejdet kunne have været gjort meget hurtigere.

»Reelt har vi vel haft halvandet år, og det er ikke meget, når man ser på opgaven og udvalgets karakter, hvis der skal være mening med øvelsen,« siger hun til MediaWatch.

Det var den daværende radikale kulturminister Marianne Jelved, der i slutningen af 2014 nedsatte Public service-udvalget med det formål at finde løsningsmodeller, så public service-medier fortsat kan indgå i danskernes medieforbrug og imødegå konkurrencen fra det voksende udbud på nettet.