»Public service skal binde os sammen«

I en tid, hvor medieforbruget bliver stadig mere indivdualiseret, spiller DR en vigtig rolle for at bevare sammenhængskraften, mener kulturminister Marianne Jelved, der lægger op til en diskussion af public service.

Kulturminister Marianne Jelved (R) mødes i de kommende uger med partiernes medieordførere om en ny fireårig medieaftale for DR. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For Marianne Jelved (R) bliver forårets forhandlinger om en ny fireårig medieaftale et af de vigtigste politiske slag, hun skal udkæmpe i Kulturministeriet. Og vejen til en aftale, der først og fremmest skal sætte rammerne for DRs virksomhed i perioden 2015-19, er brolagt med brandvarme forhindringer.

Det synes ikke på forhånd at give den erfarne minister sved på panden, da vi møder hende til det første interview om SR-regeringens planer og visioner på medieområdet.

Berlingske har i de seneste måneder beskrevet, hvordan borgerlige politikere og den privatejede mediebranche beskylder DR for at konkurrere på unfair betingelser og ødelægge de kommercielle muligheder for at tjene penge på TV-produktion. 

Den kritik tilbageviser kulturministeren i dag stort set fra ende til anden, idet hun støtter DRs initiativer, såsom den udskældte DR3-kanal, den kommende streaming-app og retten til at lægge nyheder på nettet.

Samtidig indbyder kulturministeren som et led i medieforhandlingerne til en generel diskussion om, hvordan man i dag bør definere public service-begrebet. Selv er hun ikke i tvivl.

»Nogle mener, at DR laver for mange ting, de ik

ke burde. De burde ikke sende »X-Factor«, for det kan andre lave. De burde ikke sende visse film, for dem kan andre sende. Men sådan kan man ikke se på det. DR har altså forpligtelser, som gør, at de skal skabe en variation, så de trækker folk ind, så de f.eks. får den folkeoplysning, der ligger i at se »Bonderøven«, som i virkeligheden fortæller en del af vores historie, som mine børnebørn ikke kender. De vidste ikke, hvad en le er, men det gør de nu,« siger Marianne Jelved, der henviser til den oprindelige lovtekst fra 1970erne om public service.

Den definerer public service bredt, samtidig med at den skal tilgodese ytrings- og informationsfriheden, den nationale kulturproduktion og være uafhængig af økonomiske og politiske interesser.

»DR lever i dag op til det begreb, som jeg beskriver her,« siger Marianne Jelved.

Fælles forståelse

Berlingske har blandt andet beskrevet, hvordan DR har problemer med at tiltrække unge seere, og Marianne Jelved slår fast, at det er af afgørende vigtighed, at alle aldersgrupper er repræsenteret blandt DRs seere.

Her sammenligner hun DR med Det Kongelige Teater, der sidste år fik pålagt af Folketinget at lave teater for såvel unge som ældre.

»Public service betyder, at de programmer, der laves i DR, skal tilgodese alles informationsbehov, og deri ligger også, at public service-institutionerne skal kunne binde os sammen og sætte en fælles dagsorden. Vi har et samfund, hvor vi bliver mere og mere splittet op i grupper, og vi har en medieverden, hvor vi kan være mere og mere individuelle i vores valg. I virkeligheden er udfordringen for public service-institutionerne i Danmark voksende. Opgaven er at kunne sætte en fælles dagsorden, kunne skabe et fællesskab og skabe en fælles forståelse af, hvad den danske kultur er for noget i al sin mangfoldighed. Det er en større opgave i dag og i morgen, end det var for fem år siden,« siger Marianne Jelved.

I forlængelse af det seneste medieforlig blev TV-kanalen DR3 oprettet for at trække flere unge seere til. Netop denne kanal har fået kritik for at gå de kommercielle kanaler i bedene med programmer, der minder om reality-shows og med for mange amerikanske TV-serier. Kulturministeren afviser dog, at kanalen bør lukkes, og påpeger, at det endnu er for tidligt at udpege DR3 som en succes eller ej.

Ingen begrænsninger

Den helt store udfordring for DR er dog ikke bare flugten af unge seere, men at samtlige aldersgrupper er på vej væk fra flow-TV for i stedet at se TV via de såkaldte streamingtjenester. Her kan seerne selv sammensætte deres TV-sening, og på den lange bane kan det ganske enkelt true sammenhængskraften i det danske samfund, mener kulturministeren. Og det er i det perspektiv, at DRs hovedopgave skal anskues, siger hun.

»On demand er den største udfordring for public service. Jo mere danskerne selv sammensætter deres programudbud, desto mere kvalitet, fantasi og udviklingsarbejde skal DR levere for at gøre public service tilstrækkeligt attraktivt. Vi kan sagtens sige, at det er sådan, som det er i dag. Men i dag er ikke, som det var i går, eller som det bliver imorgen. Det går ekstremt hurtigt i medieudviklingen. Og derfor er konkurrencen om seernes opmærksomhed enormt stor for alle medieudbydere,« siger Marianne Jelved.

Ifølge kulturministeren indebærer det blandt andet, at DR selv skal have uhindret lov til at streame sit indhold via en app uden de begrænsninger, som de privatejede udbydere ønsker at pålægge den.

»Jeg har svært ved at se, hvorfor DR ikke skulle gøre det. Hvis vi stadig vil have den brede folkeoplysning, som er indeholdt i public service, så skal DR have moderne værktøjer, så det kan leve op til den funktion. Det mener jeg ikke, at politikerne skal forhindre dem i,« siger Marianne Jelved.

Ifølge de kommercielle udbydere, er det imidlertid netop denne streaming-app, der vil gøre DR i stand til at ødelægge et nyt område på mediemarked, der endnu kun er i sin vorden, og som i en nylig analyse fra TDC/Yousee blev anslået til at nå op på en samlet værdi af en milliard kroner i 2018. Den bekymring deles dog ikke af Marianne Jelved.

»DR vil altid være en konkurrent for de private udbydere, fordi de konkurrerer om menneskers tid. Og det må de jo gøre på kvalitet. Jeg er for konkurrence. Jeg er en af dem, der stod bag, at TV 2 blev til, endnu inden jeg kom ind i Folketinget,« siger Marianne Jelved.

Med streamning-appen kan DR bedre nå ud til de mange danskere, der i dag vælger at orientere sig på nettet, og hvor danskerne

er, der bør DR også være, siger ministeren.

»Der er flere og flere, der ikke kan eller vil være med i fællesskabet. I bestræbelsen for at bevare fællesskabet er nettet et fantastisk instrument, men det er også fantastisk farligt instrument, hvis ikke man kan skabe en modvægt, der skaber interesse for vores fællesskab og for at tage ansvar for det fællesskab,« siger Marianne Jelved.

Medieforhandlingerne forventes at blive afsluttet inden Folketingets sommerferie.