Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Drømmene har man jo lov at have, og lige nu drømmer TV2 om at få flere yngre mennesker til at zappe ind på hovedkanalen. Det sker bl.a. med den stort anlagte familieserie »Store drømme«, men også med en generel foryngelseskur af hele hovedkanalen.
TV-mæssigt er der lagt op til et skæbneefterår for TV2, som oven i hatten står i økonomiske problemer til halsen. Hvor stationen ved sin fødsel i 1988 havde to konkurrenter at holde øje med, har man i dag ikke færre end 18 dansksprogede kanaler.
Alligevel er det første, programdirektør Palle Strøm siger, da vi mødes i hans »glasbur« af et hjørnekontor øverst oppe i TV2s nye hovedkvarer på Teglholmen:
»Det er meget sjovere i dag. Det er godt med konkurrence.«
Palle Strøm glæder sig samtidig over, at public service-TV stadig står stærkt i Danmark, hvor 60 procent af seerene åbner for enten DR1 eller TV2. Men selv om TV2 i sin egen selvforståelse altid har været »frisk og moderne«, er seerne blevet ældre og ældre.
Fornyelse indefra
»TV2 er selvfølgelig under pres, fordi der er kommet en masse nye kanaler, der er nyere og friskere. Det kan være fristende at beholde alt det, der altid har fungeret, men så risikerer man stille og roligt at blive lidt træt og tantet,« siger Palle Strøm.
Han nævner »Go’ Morgen Danmark« som et godt eksempel på det, han kalder »fornyelse indefra«.
»I princippet fungerede morgen-TV rigtig godt. Men nærstuderede man seerne, blev de bare ældre og ældre. Dem i tyverne og trediverne fandt programmet mindre og mindre relevant, og det er et problem, for vi kan ikke leve med, at folk i tyverne og trediverne ikke længere synes, at TV2 er relevant for dem.
Hvordan har seerne så taget imod fornyelsen?
»Det ved vi meget præcist, og det er gået rigtig godt. Især er seertallet steget helt utroligt blandt yngre mænd, som slet ikke gad se morgen-TV før. Programmet er tydeligvis også blevet mere nærværende for børnefamilier, og vi satser da også i højere grad på forbrugsstof, kost og sundhed frem for eksempelvis politiske interviews. Det skyldes også, at vi nu har fået News, som beskæftiger sig med aktuelle nyheder og politik 24 timer i døgnet.«
Risikerer I ikke at skræmme ældre seere væk?
»Alle er velkomne på TV2. Når vi taler om målgrupper og demografier og den slags, handler det om, at det er den kommercielle valuta, annoncørerne efterspørger. Det indretter vi os efter, men et er forretning – noget andet er, at TV2 er for alle danskere,« siger Palle Strøm.
Kigger man på jeres programflade til efteråret, bevæger det sig meget i den underholdende genre. TV2 er en public service-kanal. Hvor er vitaminerne henne?
»Public service er ikke en klods om benet for os. Public service er et adelsmærke og en drivkraft for TV2 og en del af fundamentet. Jeg synes, at de ting, vi kommer med, på mange måder er udtryk for moderne public service. I gamle dage handlede public service meget om at lave noget, som folk dybest set ikke havde lyst til at se, men som de burde se. Det var løftede pegefingre, det var bogprogrammer, hvor æggehoveder diskuterede, og det var Kontrapunkt, hvor folk fra Island og andre sad og gættede Brahms. Det var hårdt at overvære. Jeg tror, moderne public service er noget andet. Jeg mener kun, det er public service, hvis det er noget, der interesserer mange mennesker. Jeg mener derimod ikke, det er public service, hvis det er de samme ti mennesker, der kommer til Gyldendals receptioner, der sidder og diskuterer noget med andre, der også kommer til Gyldendals receptioner.
Fred være med det, men det er ikke public service.«
Høje forventninger
TV2s programchef nævner TV-serien »Lærkevej« som en af stationens største fiktionssatsninger, hvor man går efter »højeste fællesnævner«.
»Jeg synes, det er begavet og vittigt og en ny form for TV-dramatik. Vi tager virkelig en chance, for der er ingen, der bliver myrdet – jo, det er der faktisk – men det er ikke en krimiserie. Den er inspireret af nye amerikanske serier som »Desperate Housewifes« og »Weeds«, der har fundet en balance mellem komedie og dramatik.«
Palle Strøm forventer sig også meget af TV-serien »Blekingegadebanden«.
»Her er der i høj grad tale om public service. Serien beskriver et stykke Danmarkshistorie, og også her forsøger vi at forny genren, så jeg synes egentlig, vi på dramasiden prøver noget, som man kan kalde moderne public service,« siger han.
Hvad er jeres største udfordring lige nu?
»For TV2 er det analoge sluk den største udfordring siden 1988. Det gælder for hele TV-markedet, og derfor ser vi de mange egenproduktioner lige nu. De store TV-selskaber, som ejer vores kommercielle konkurrenter, TV3, kanal 4, osv., lægger op til det store valg. Omkring én million danskere, eller 18 procent af husstandene, skal ud og vælge en ny distributionsform, fordi de ikke længere kan se TV fra deres stueantenne. Det er noget, der er mange penge i. Alle prøver derfor at vinde seerne over på deres platform. Det er et meget stort TV-spil.«