Pryglede tæver

Pryglede tæver - de bliver bare så glade.

Forfatteren Susanne Staun (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Når man sender en bog, en artikel eller bare en enkel deklarativ sætning ud i verden, er det umuligt at forudsige, hvordan den opfattes.

Mennesker læser – og hører – med et sanse- og forståelsesapparat, der består af hele deres opvækst, opdragelse og verdensforståelse, og uanset hvor klart og tydeligt og umisforståeligt, du tror, du har udtrykt dig, så er fortolkningsmulighederne uendelige, og du slipper aldrig for jævnligt at sige: »Det var ikke det, jeg mente.«

I denne uge gav rappergruppen Suspekts tekst »Hun blev bare så glad« anledning til forargelse hos en kendt debattør og feminist og dennes enige og talstærke hold af klakører.

Hun blev bare så glad

da jeg stak hende nogle penge og en flad.

Jeg slår på kællinger, specielt dem, der har en pik ...

Hun blev bare så glad.

Hun tænder på en flad.

Jeg tænder på at blive redet.

Hun tænder på at blive revet rundt i sengen, mens jeg er vred.

Hun kommer til skade, men hun blev bare så glad …

Det drejede sig ikke om, hvorvidt teksten var kvindefjendsk, transfobisk og voldsforherligende, thi derom var der ingen tvivl: Dét var den. Nej, det drejede sig om, hvorvidt DR ikke burde have »redigeret« den ud af deres spillelister.

Denne ytringsfrihedsfundamentalist – angivelig ensbetydende med at være »fortabt på flere planer« – er simpelthen uenig i den populære, vrede læsning af den tekst. Og det må DR følgelig også være. For hvis teksten ikke er en ironisk kommentar, en »kritik« eller oplæg til profitmaksimerende shitstorm, så er den nemlig, om ikke en direkte opfordring til, så i hvert fald en besyngelse af det skønne i at overtræde straffelovens § 244 og 245 om simpel og kvalificeret vold. Det ville indebære, at DR ikke havde overholdt forpligtelsen til at påse, at der ikke sendes programmer, som i »alvorlig grad kan skade mindreåriges fysiske, psykiske eller moralske udvikling, herunder navnlig programmer, som indeholder pornografi eller umotiveret vold.« Her har DR altså vurderet, at Suspekt er uskadelig, og det er en vurdering, man kan være enig eller uenig i.

Problemet er, at man hver dag udsætter sig for, at nogen kan mene noget andet end en selv. Men udover at være irriterende er det noget, man må affinde sig med i et samfund af den art, som vi lever i. Man må også affinde sig med det uvelkomne faktum, at der er kvinder, der som tekstens kvinde tænder på en flad.

Og når censorkorpset vader moraliserende ind i det kunstneriske rum, rammes jeg af en hellig automatreaktion: Fingrene fra det allersidste fristed for alle ord, høje som lave, grimme og kønne. Det kan ikke siges højt nok. For bare et par uger siden blev forfatteren Christina Hagen nemlig ramt af en 2-stjernet anmeldelse i en konkurrerende avis, ikke fordi bogen var af ringe kvalitet, men bl.a. fordi den indeholdt angivelig racistiske udtalelser om sorte mænd og forkerte meninger om Jylland.

Hvis forfattere og sangskrivere mv. skal reduceres til den for tiden gode smags pryglede tæver, så er køen til et job ved kassen i Netto lige blevet en person længere.