Proletariatet slår igen

50 år efter kulturrevolutionen gentager historien sig i USA med sloganet »Make America Hate Again«.

Forfatter Susanne Staun. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Den store, proletariske kulturrevolution i Kina, som indledtes med et møde i centralkomitéen i 1966, indebar bl.a., at alle intellektuelle blev sendt på markarbejde: Viden er magt og ødelægger al løgn og propaganda. Det har Trump tjek på, og måske derfor siger han: »China is the best ever.«

Trumps succes står i stor gæld til dette enkle udsagn: »Jeg elsker de dårligt uddannede.« Intet under, at de dårligt uddannede også elsker ham, trods trumped-up trickle-down. Det hvide amerikanske proletariat har alt for længe savnet en stemme.

Sådan en har Trump, og den er – som alle andre præsidentkandidaters – blevet gjort til genstand for en række sproganalyser. Det er ikke ukendt, at den typiske præsidentkandidat taler som et sjette- til syvendeklasses barn, så flest mulig kan følge med.

Der måles på en række indikatorer, primært lix, som beregnes ved at analysere, hvor stor en procentdel af ordene, der er lange (= mere end seks bogstaver) og det gennemsnitlige antal ord i en sætning. Trump bliver oftest målt til sjetteklasses bundniveau, men adskillige analyser, bl.a. fra Wired Magazine, smækker ham tilbage i fjerde, mens Politico er helt nede og rode i tredje klasse. »Trump er ikke en idiot, han taler bare som en,« skrev magasinet.

»Jeg har de bedste ord,« har Trump tit forkyndt, og det må man sige ja til: Han kalder modstandere og kritikere totale tabere, haters, idioter, mongoler, stupide, fatsvage og ulækre og krydrer videre med fuck, shit og pussy. Folkets mand med folkets stemme: Trumpspeak, et sprog der er til at forstå:

»Typical politician. All talk, no action. Sounds good, doesn’t work. Never gonna happen,« lød hans næsten infantile, men charmerende staccato reaktion på Clintons skatteredegørelse under parrets første konfrontation i New York i sidste uge.

Og følelserne! Taler fulde af frygt, had og håb er som manna fra himlen for Trumps primært vrede, hvide mænd, og selve hans kampagneslogan, »Let’s make America great again«, har det hele. Man ser det for sig: America! Great! Again! Og fælder en tåre. Ja, tak! Og bag håbet lurer frygten: Hvis han ikke kommer til fadet, dør baby. Åh, nej. Build that wall! Build that wall!

Al forskning viser, at følelsesladet sprog virker, bare det ikke kommer ud af munden på en kvinde. Så Hillary, der til overflod kaster sig ud i lange sætninger, fulde af lange ord og irriterende fakta, er fucked: Både hun og Bernie er blevet målt til 8.-10. klasses niveau, og det går jo slet, slet ikke.

Kig dig over skulderen: USA smitter.