Professor: Giv Bob Dylan Nobelprisen

Litteratur er i dag også rocklyrik, mener Anne-Marie Mai. Hun mener, at Bob Dylan skal have verdens fineste litteraturpris.

Bob Dylan udgav tidligere på året sit 35. album Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED TANNEAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bob Dylan er ikke kun med i bookmakernes favoritfelt, når Det Svenske Akademi torsdag klokken 13 offentliggør årets modtager af Nobelprisen i litteratur.

- Jeg hepper på Dylan. Han er vor tids største digter. Han fortjener i den grad den pris for sin digtning, der er gribende, rammer tiden og sprogligt fuld af overskud, fantasi og billedrigdom. Jeg håber meget, at akademiet besinder sig og ser, at litteraturen i dag også er rocklyrik, siger professor Anne-Marie Mai, Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet.

Hun medgiver, at mange først og fremmest betragter amerikaneren Bob Dylan som musiker:

- At digtning synges, er en gammel tradition. Det skal ikke være en hæmsko, siger hun og uddyber:

- Bob Dylan har været indstillet til prisen i mange omgange. Jeg tror, at akademiet efterhånden står over for et afgørende valg: Er man parat til at følge litteraturen der, hvor den bevæger sig hen - i retning af forskellige genrer og medier, siger Anne-Marie Mai.

Synes du, at akademiet er for støvet?

- Nej, det er udmærkede folk, der sidder der. Men de må gøre sig klart, at litteraturen har bevæget sig i andre retninger. De antydede det lidt ved at give prisen til Dario Fo (i 1997, red.), der først og fremmest er teatermand og performer. Det er den linje, jeg synes, at de skal følge til dørs, siger Anne-Marie Mai.

Nobelprisen i litteratur er uddelt siden 1901, og den består blandt andet af en medalje, et tilbud om svensk statsborgerskab og cirka 10 millioner svenske kroner.

Ikke siden 1944, hvor forfatteren Johannes V. Jensen vandt litteraturprisen, er den endt i Danmark. I år er Christian Jungersen og Peter Høeg i spil til hæderen, men bookmakerne levner dem ikke mange chancer. Det gør Anne-Marie Mai heller ikke:

- Selv om jeg holder meget af nordisk lyrik, så tror jeg ikke, at vi ser en dansker rende med prisen, siger hun.

I 2011 vandt svenske Tomas Tranströmer Nobels litteraturpris.