Producenter: DR smøler med vilje

Streaming. Brancheorganisa-tionen for producenter af film, TV og computerspil retter nye anklager mod DR i striden om DRs nye app.

DR beskyldes for smøleri med udgivelsen af en app til mobiltelefoner. Foto: Andrew Gombert/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikken fyger stadig mod DR forud for de politiske forhandlinger om det næste medieforlig. En af forhandlingernes hovedhjørnesten er rammerne for DRs virke, og Berlingske har i den seneste tid beskrevet, hvordan den privatejede del af mediebranchen frygter den app, som DR planlægger at tage i anvendelse. Ifølge de private producenter er der fare for, at DRs app vil stjæle eller ødelægge en stor del af det private on demand-marked, der vurderes til at løbe op i en milliard kroner i de nærmeste år. Og nu retter de private producenter nye anklager mod DR:

»Man kunne tro, at DR har spekuleret i en sen offentliggørelse af detaljerne om den nye tjeneste for at undgå en test af dens virkninger på markedet,« siger Klaus Hansen, der er direktør i brancheorganisation for producenter af film, TV og computerspil, Producentforeningen. Klaus Hansen henviser i den forbindelse til, at den sene offentliggørelse betød, at det ikke før medieforhandlingerne var muligt at underkaste app’en en »værditest«, der kunne vise, hvor meget den påvirker de private virksomheders forretning.

DR afviser spekulation

DRs direktør for DR Jura, Politik og Strategi, Caroline Reiler, afviser, at DR skulle have spekuleret i en sen offentliggørelse.

»Klaus Hansens taktiske overvejelser i forhold til medieforhandlingerne må stå helt for hans egen regning. Vi forventer at have app’en klar i juni 2014, og vi har været helt åbne omkring den siden efteråret 2013,« skriver Caroline Reiler i en mail til Berlingske.

I 2011 afsatte Folketinget to millioner kroner årligt til såkaldte værditest af DRs initiativer, så man på forhånd kunne vurdere, hvilke følgevirkninger de nye tiltag måtte have. Endnu er ingen af pengene blevet brugt. Det får Klaus Hansen til at overveje, om Radio- og TV-nævnet, der er udpeget til at foretage værditestene, er klædt tilstrækkeligt på til opgaven. Han siger også, at det er en af forklaringerne på, at Producentforeningen nu har iværksat sin egen værditest af app’en.

Ifølge DRs Caroline Reiler har DR dog ikke skønnet, at der var brug for at bede Radio- og TV-nævnet om en værditest:

»Den app, vi arbejder på, skal gøre det lettere at tilgå DRs indhold fra bl.a. mobiler og smart-TV. Danskerne vil dermed få adgang til det samme indhold, uanset om de bruger DR NU via computer, tablet, mobil eller smart-TV. Der er ikke tale om en ny tjeneste, og den er derfor ikke omfattet af reglerne om værditest,« skriver Caroline Reiler i mailen til Berlingske.

Den udmelding kalder Klaus Hansen »helt ude i hampen«.

»Der er selvfølgelig en verden til forskel på at have DR NU til computerskærme og så at lancere DR NU direkte på TV-apparater og tablets via selvstændige apps. Tilgængeligheden er 100 gange større.«