Prisregn til dansk film ved Sundance-festival

Det blev i nat til flere priser til danske film ved årets Sundance-filmfestival.

Scene fra filmen "10 timer til Paradis" af filminstruktør Mads Matthiesen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere gange måtte repræsentanter for danske film på scenen, da der natten til søndag blev uddelt priser ved afslutningen på årets Sundance-filmfestival i den amerikanske stat Utah.

Filminstruktør Mads Matthiesen vandt således prisen for bedste instruktør af en ikke-amerikansk spillefilm for sin debut »10 timer til Paradis«.

- Jeg er meget overrasket og stolt over at vinde denne her pris. Sundance har på mange måder været her det hele startede for »10 Timer til Paradis«, og det føles som et dejligt punktum at vinde denne fantastiske pris. Jeg håber virkelig, at filmen nu vil komme ud i verdenen og blive set af endnu flere mennesker, for det er på mange måder derfor, jeg har lavet den, siger Mads Matthiesen i en pressemeddelelse.

Hans film handler om den 38-årige bodybuilder Dennis, der bor alene med sin mor og gerne vil finde kærligheden. Han prøver lykken i Pattaya i Thailand, hvor han endelig møder en kvinde.

Også Lise Birk Pedersens »Putins Kiss«, der følger en russisk kvinde, som har gjort karriere i en pro-Putin ungdomsorganisation, blev hædret for sin filmkunst ved festivalen. Filmen vandt således prisen for bedste filmkunst i dokumentarkategorien, World Cinema Cinematography Award.

I U.S. Documentary Competition vandt den delvist danskproducerede dokumentarfilm »The Queen of Versailles« prisen for bedste instruktion. Filmen handler om en amerikansk milliardærfamilies storhed og fald og var åbningsfilm på festivalen. Den er instrueret af amerikanske Lauren Greenfield og co-produceret af danske Mette Heide.

To danske dokumentarfilm måtte dog gå hjem uden priser. Filmen »1/2 Revolution«, der handler om opstanden i Egypten, og Mads Brüggers »Ambassadøren« var udtaget til festivalen, men hev altså ingen priser med hjem.

Sundance-filmfestivalen, der er grundlagt i 1981 af den amerikanske skuespiller Robert Redford, er kendt som en af verdens mest betydningsfulde festivaler for uafhængige film. Festivalen betragtes som et springbræt til et større internationalt gennembrud og har tidligere båret anerkendte instruktører som Quentin Tarantino og Steven Soderbergh frem. Mens Oscar og Golden Globe-uddelingerne ofte hylder de etablerede stjerner, er Sundance en form for institution, som har talent for at spotte og udklække talenter og gøre dem til stjerner.