Prisfest fastholder kønsopdelte priser - for at værne om kvinderne

Bliver de kønsopdelte priser til skuespillere droppet, får kvinderne svært ved at gøre sig gældende. Det mener flere prisuddelere. Alligevel er der fortsat diskussion bag de danske prisfester.

Årets Reumert fastholder kønsopdelte priser. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om den amerikanske TV-station MTV stadig står ret alene om at fjerne de kønsopdelte kategorier ved sin prisfest, fortsætter diskussionen blandt danske prisuddelere. I Reumert-komitéen, der tirsdag offentliggjorde årets nomineringer, har man også i år diskuteret, hvorvidt man bør nedlægge kategorien årets kvindelige og årets mandlige hovedrolle og i stedet slå det sammen til årets bedste skuespiller.

Men når man fastholder de nuværende inddelinger, er det faktisk for at værne om kvinderne. Det forklarer medlem af Reumert-juryen Anne Middelboe Christensen, der anmelder teater for Dagbladet Information.

»Det er et faktum, at der er skrevet flere store, gode roller til mænd. Især i det ældre repertoire. Derfor ville det nok være sådan, at en kønsneutral skuespilpris i højere grad blev vundet af mænd end af kvinder,« siger hun, der er mere optaget af skævvridningen i kategorierne årets instruktør og årets dramatiker, hvor der ofte er en overvægt af mænd blandt de nominerede.

Til årets Reumerts-prisoverrækkelse i juni er der nomineret to mænd og en kvinde i hver kategori. Ifølge Anne Middelboe Christensen kunne det føre til, at man oprettede særlige kategorier for henholdsvis kvindelige instruktører og dramatikere:

»Det er en tanke værd, selv om det måske ville føles kunstigt. Men det er klart, at det er interessant at se på, hvor mange kvindelige dramatikere, der er i forhold til mandlige.«

Diskussionen om de kønsneutrale kategorier begyndte tidligere i år, da MTV nominerede seks mænd og kvinder til prisen som bedste filmskuespiller. Også britiske National Television Award og den danske brancheorganisationen IFPI, der står bag Danish Music Awards, har droppet de kønsopdelte kategorier.

Den store diskussion har selvfølgelig også påvirket Bodil-komitéen, der uddeler en af de største filmpriser, men ifølge formand Jacob Wendt Jensen har man endnu ikke haft sagen oppe på bestyrelsesniveau.

Også i netværket Women in Film and Televionen (WIFT) der arbejder for at fremme ligestilling i film- og TV-branchen, finder man diskussionen interessant. Foreningens nye formand, Anne Boukris, er åben for at ændre langt mere end blot skuespilkategorierne. Hun er dog så nytiltrådt, at hun påpeger, at hun udtaler sig på egne vegne.

»Vores arbejde handler om at give plads til nye temaer og nye grundfortællinger. Derfor kunne man også overveje helt nye kategorier som bedste instruktør under 20 år eller bedste skuespiller over 50 år,« siger Anne Boukris, der heller ikke afviser særlige kategorier for mandlige og kvindelige instruktører.