Prisen på ny Bowie-lp eksploderer

David Bowies død har sendt efterspørgslen på ikonets nye album »Blackstar« på himmelflugt. Lige nu handles lp-udgaven for tusindvis af kroner på nettet.

Foto: JUSTIN TALLIS. Vinyl-udgaven af David Bowies nye album "Blackstar" bliver lige nu solgt for tusindvis af kroner på nettet. Her har en kunde fat i cd-udgaven i musikbutikken HMV i London.
Læs mere
Fold sammen

Det har været et par ekstraordinært begivenhedsrige dage i Bowie-land. I fredags udkom legendens nye album »Blackstar« til universel ros fra anmelderne. Men midt i glæden over et nyt hovedværk fra legenden tikkede den chokerende nyhed om hans død pludselig ind mandag morgen.

Interessen er med andre ord massiv i disse dage. Og det kan i den grad mærkes på vinylsalget af »Blackstar«. Flere danske pladebutikker melder tirsdag udsolgt og fortæller til Berlingske, at man har haft svært med at følge med den store efterspørgsel.

Samme billede gør sig gældende på nettet, hvor både David Bowies egen hjemmeside og alle de førende online-pladebutikker melder om udsolgt.

Vil man have fingrene i vinyl-udgaven af »Blackstar« foregår det lige nu på sites som Ebay eller Discogs. Og her har den store efterspørgsel banket prislejet helt op i skyerne.

Ebay er der i skrivende stund (tirsdag eftermiddag, red.) en håndfuld auktioner i gang på deluxe-udgaven på klar vinyl og her svinger priserne mellem 3.000 og 5.000 kr. Der er typisk lagt mellem 20 og 30 bud, så køberne er derude.

Samme billede gør sig gældende på Discogs. Her sælger private og små uafhængige pladebutikker deluxe-udgaven til omkring 2.500 kr. En enkelt håbefuld sælger har dog sat sit eksemplar til salg til for ikke mindre end 2.000 amerikanske dollars. Altså i omegnen af 13.700 danske kroner.

Bedre at vente

Et af de steder, hvor »Blackstar« er blevet revet ned af hylderne er pladebutikken Soundstation i København. Alligevel er butiksbestyrer Nicolaj Rivier overrasket over prisniveauet på nettet.

»I øjeblikket er buen spændt, og så er der nogen, der tager chancen. Men det er godt nok nogen vilde priser. Mit bedste råd er at tage en dyb indånding og se tiden an. Jeg er helt sikker på, at der nok skal komme flere oplag før eller siden,« siger han.

Samme besked lyder fra Mette Christensen, indehaver af Route66 med butikker i både København og Aarhus. Her blev det første parti »Blackstar«-vinyler allerede udsolgt på udgivelsesdagen fredag. Og da der ankom en ny sending til butikkerne  efter nyheden om Bowies død mandag, stod folk i kø, da fragtmanden ankom med pladerne.

»Man skal lade være med at købe Bowie på Discogs lige nu. Det er grimt at se. Priserne er alt for høje, og der kommer helt sikkert et genoptryk. Vi sælger kun et eksemplar pr. mand og kun ved fremmøde, fordi vi gerne vil have, at så mange som muligt får et eksemplar. Men så sandelig også for at dæmme op for opskruede priser på brugtmarkedet,« siger Mette Christensen.

Der er endnu ingen officielle udmeldinger om, hvornår »Blackstar« bliver genoptrykt. Men hos den tyske online-musikbutik HHV, kan man forudbestille en udgave med udgivelse d. 26. februar.