Prinsesse Dianas umulige kærlighed

Den nye film »Diana« skaber ballade i England, fordi den hævder, at Prinsesse Diana blot brugte en affære med den egyptiske playboy Dodi Al Fayed til at gøre sit livs store kærlighed, den pakistanske hjertekirurg Hasnat Khan, jaloux.

Den nye film »Diana« skaber ballade i England, fordi den hævder, at Prinsesse Diana blot brugte en affære med den egyptiske playboy Dodi Al Fayed til at gøre sit livs store kærlighed, den pakistanske hjertekirurg Hasnat Khan, jaloux. Her ses Diana og Dodi på ferie i St Tropes 22. august 1997. Fold sammen
Læs mere
Foto: missing
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Naomi Watts lægger hovedet lidt på skrå, smiler usikkert og ser i det hele taget beklemt ud over mit spørgsmål.

I den nye film »Diana«, der får dansk premiere på torsdag, spiller den australske skuespillerinde verdens største kvindelige ikon, og filmen fokuserer på Dianas to sidste år og i særdeleshed på hendes forhold til hjertekirurgen Hasnat Khan.

Men forud for den britiske premiere, som løb af stablen allerede for to uger siden, sagde den virkelige Hasnat Khan, der i dag bor i et beskedent rækkehus i London, at filmen rammer »fuldstændig forkert« og er baseret på »onde løgne«.

Han havde dog blot set en plakat for filmen forud for premieren, men det var så rigeligt for ham. Han kunne »omgående se«, at filmen ikke beskrev deres forhold korrekt, for der var »ikke noget hierarki i vores forhold – hun var ikke prinsesse, og jeg var ikke læge«, sagde han til Daily Mail.

Naturligvis ikke det bedste skudsmål eftersom virkelighedens Hasnat Khan er den eneste af filmens to portrætterede hovedpersoner, der i dag er i live, og som helt præcis kan vide, hvordan de to agerede over for hinanden bag lukkede døre.

Så da jeg møder Naomi Watts på Claridge’s Hotel i London forud for premieren, må jeg naturligvis høre, hvad hun siger til hans beske kommentarer.

»Jeg forstår virkelig godt, at det må være ubehageligt for ham, særligt fordi han ikke ønskede rampelyset og at være i medierne, og det er jo også sådan, han fremstilles i filmen. Det hele er sikkert akavet for ham. Jeg håber bare, at han får det bedre, hvis han også ser filmen,« siger Naomi Watts.

For mange vil det i sig selv være overraskende, at filmen beskriver den ydmyge kirurg Hasnat Khan – og ikke den mere prangende playboy Dodi Al Fayed – som Dianas store kærlighed.

Egypteren Mohamed Al Fayed, den tidligere ejer af Harrods i London, har i årevis gjort et stort nummer ud af, at Diana og hans søn Dodi Al Fayed var dybt forelskede, da deres bil kørte galt i en tunnel i Paris i 1997, og de begge blev dræbt efter at være jagtet af paparazzier.

Mohamed Al Fayed, der altid har præsenteret sig selv som det britiske etablissements fjende, har fastholdt, at Diana og hans søn blev myrdet af den britiske efterretningstjeneste, fordi Dodi var en muslim, der var på vej til at gifte sig med moderen af Storbritannien fremtidige konge, prins William. I kælderen under Harrods er den såkaldte »forlovelsesring«, som Dodi skulle have købt til Diana dagen før deres død, udstillet sammen med et brugt vinglas i »præcis den tilstand det blev efterladt på parrets sidste aften sammen i »The Imperial Suite« på Hotel Ritz i Paris«. For nylig genoptog britisk politi en undersøgelse af den konspiratoriske påstand om efterretningstjenestens involvering – øjensynligt dog mest for endegyldigt at begrave teorien.

Dianas nærmeste fra hendes sidste år finder Mohamed Al Fayeds påstande – herunder at Diana skulle have været gravid med Dodi – for absurde.

I filmen beskrives det tilmed som et faktum, at Dodi blot var en, som hun havde en affære med for at gøre Hasnat Khan jaloux, fordi han ikke ville gifte sig med hende.

Dette er – måske – korrekt. Udlægningen i filmen beror på den kontroversielle bog »Diana: Hendes sidste kærlighed«, der ikke mindst lever på udsagn fra terapeuter, astrologer og healere, som Diana omgav sig med for at komme oven på og at distancere sig fra det royale liv efter separationen fra prins Charles i 1992. Men filmen synes at være en al for »forenklet beskrivelse« af Diana og hendes komplicerede væsen og følelser, skriver Guardian og påpeger, at det synes mindst ligeså plausibelt, at Hasnat Khan rent faktisk betød mindre og Dodo Al Fayed mere, end kærlighedsfilmen anerkender.

At Diana var – eller havde været – vild med Hasnat Khan, hersker der dog ingen tvivl om. Parret forsøgte blot at holde deres forhold hemmeligt.

Hasnat Khan er blevet beskrevet som en mediesky og hårdt arbejdende mand, der så sit arbejde som hjertekirurg som en mission. De tilbragte det meste af tiden på Kensington Palace og i hans dengang to-værelses lejlighed i Chelsea. På paladset bød Diana på simpel kogekunst, og venner har fortalt, hvordan hun nogle gange farede rundt og gjorde rent, tog opvasken og lagde vasketøj sammen i hans lille lejlighed.

Når de en gang imellem gik ud, blandt andet for at høre jazz – Hasnat Khans store hobby – gik Diana ofte med paryk for ikke at blive opdaget.

De mødtes første gang tilfældigt i et venteværelse 1. september 1995 på Royal Brompton Hospital, hvor han næsten ikke værdigede hende et blik, men hvor hun faldt pladask for ham. De næste uger kom Diana på besøg på hospitalet næsten hver dag. Officielt for at besøge Joseph Toffolo, hendes healers mand som var indlagt. Men to uger efter deres første møde i venteværelset var Diana og Hasnat Khan blevet kærester.

»Jeg tror, jeg har mødt »Mr. Wonderful«,« sagde Diana til Simone Simmons, hendes energi-healer. »Han har fløjsagtige mørkebrune øjne, som du blot kan synke ned i«.

Men selvfølgelig fandt den kulørte presse ud af det, og det udviklede sig til den første kraftige advarsel til Hasnat Khan. Han har kun sjældent udtalt sig til pressen, men politirapporten efter afhøringen af ham efter Dianas død fortæller en del:

»Efter dette opsøgte pressen alle for at få informationer om mig,« sagde han til politiet. »Min store bekymring gik på, at mit liv ville blive et helvede, hvis vi blev gift. Jeg vidste, at jeg ikke ville være i stand til at leve et normalt liv, og hvis vi nogensinde fik børn sammen, ville jeg ikke være i stand til at tage dem nogle steder hen og at lave normale ting med dem«.

Dianas kunstige liv, altid jagtet af pressen og paparazzier, satte deres forhold under maksimalt pres. Mens han ikke ønskede mediernes bevågenhed, så havde hun et dobbelt forhold til pressen. Journalister oplevede, at hun brugte dem, som de brugte hende, og også at hun var afhængig af opmærksomheden. Hun lækkede selv oplysninger – men blev også taget i at lyve og manipulere.

Patrick Jephson, hendes tidligere privatsekretær, siger til Vanity Fair, at Diana var »i konflikt med sig selv« på grund af »en udefineret længsel efter normalitet«:

»Hun tog på ferie, men efter to-tre dage kravlede hun op og ned ad væggene, fordi hun ville underholdes og følte et behov for at få tilfredsstillet sin offentlige person. »Jeg vil være normal,« sagde hun, men når det kommer til at være normal, så er det pokkers ubelejligt, at man selv skal parkere sin bil i en bilpark«.

Naomi Watts forsøger i filmen også at vise Dianas tvetydige forhold til den store medieopmærksomhed omkring hendes person og har stor forståelse for, at hun også selv forsøgte at tage kontrol.

»Jeg kan forestille mig, hvor frygteligt det må have været for hende at blive forfulgt af pressen hver eneste dag. Jeg tror, at hvis noget har en stor magt over dig, så vil du forsøge at kontrollere det, så godt du kan. Og jeg tror, det lykkedes for hende nogle gange , mens det ikke lykkedes for hende andre gange,« siger hun.

Diana og Hasnat drøftede også at blive gift. Hun spurgte sågar sin butler, Paul Burrell, om han kunne finde en, der diskret kunne vie dem.

»Tror du virkelig, at du bare kan bringe en præst her og blive gift?« sagde Khan til hende ifølge politiets afhøring.

»Jeg syntes, det var en latterlig ide«.

Ifølge ham ville de kun kunne leve »nogenlunde normalt sammen«, hvis de slog sig ned i Pakistan – langt fra de mest aggressive britiske mediers søgelys. To gange rejste Diana til Pakistan, senest i maj 1997, for hemmeligt at besøge og at blive godkendt af hans familie. Forinden havde hun opsøgt Jemima Khan, der ligesom Hasnat Khan var fra en traditionel Pashtun familie, for at høre hvordan det var at være gift med en muslim fra en konservativ familie.

»Diana var vanvittig forelsket i Hasnat Khan og ønskede at blive gift med ham,« har veninden Jemima Khan forklaret.

»Selv hvis det betød, at de måtte bo i Pakistan«.

Efter sin skilsmisse ledte Diana efter en måde, hvor hun kunne holde ferier med sine to sønner i luksuriøse og private omgivelser, som kunne konkurrere med den royale families slot Balmoral i Skotland. Så hun sagde ja, da Mohammed Al Fayed i sommeren 1997 inviterede hende og sønnerne William og Harry på ferie til St. Tropez og ombord på hans 30 mio. dollar yacht »Jonikal«.

Den 10. juli, natten før hun drog af sted til Sydfrankrig, var Hasnat Khan ved hende på Kensington Palace.

»Da Diana drog til St. Tropez med Hr. Al Fayed, var alt fint mellem os,« sagde Khan til politiet. »Men efter få dage fornemmede jeg, at noget var galt. Hendes mobil blev ved med at gå på svarer«.

Mohammed Al Fayed havde bedt sin søn Dodi Al Fayed, der var i Paris, om at komme ned til St. Tropez for at underholde Diana. Dodi Al Fayed kom ned sammen med sin modelkæreste og forlovede Kelly Fisher, men den 18. juli rejste Fisher igen på grund af noget modelarbejde. Fire dage senere, den 22. juli, fløj Diana fra St. Tropez til Milano for at deltage i begravelsen af den myrdede designer Gianni Versace. Men derefter fløj hun i al hemmelighed til Paris med Dodi for en weekend. Diana kom tilbage til London den 27. juli og mødte snart derefter Hasnat Khan i Battersea Park.

»Hun var ikke længere sig selv, og hun blev ved med at kigge på sin mobil,« fortalte Khan senere politiet. Khan fortalte ifølge politiets rapport også Diana, at han troede, hun havde mødt en anden, men det benægtede hun. De mødte hinanden igen dagen efter på Kensington Palace. »Det var under det andet møde, at Diana fortalte mig, at det var helt forbi mellem os,« forklarede han politiet.

Få dage senere fløj Diana til Sardinien med Dodi Al Fayed for på ny at sejle ombord på »Jonikal«, og det var her, at hun på lystyachten blev fotograferet omfavnende Dodi af den italienske paparrazzi Mario Brenna, der angiveligt var blevet tippet af Diana selv. En af flere grunde til at hendes gamle omgangskreds er overbevist om, at Diana ville gøre Khan jaloux for at vinde ham tilbage, og det er altså denne udlægning af Dianas umulige kærlighedsliv, som den tyske instruktør Oliver Hirschbiegel, manden bag Hitler-filmen »Der Untergang,« har købt. Ikke just virkelighedens Hasnat Khans oplevelse, og spørgsmålet er også, om Dianas sønner vil kunne genkende deres mor i filmen. Herunder at Diana og Khan skulle have haft sex på bagsædet af hendes butlers Astra under en tur til Dovers Klipper – en tur som Hirschbiegel har indrømmet, han »tvivler på nogensinde er sket«, men som ifølge ham hører ind under hans kunstneriske frihed.

Naomi Watts håber bare, at prins William og prins Harry vil opleve, at »vi har behandlet historien med stor respekt«, hvis de altså ser filmen om deres mor.

»Jeg har i hvert fald forsøgt at beskrive Diana som en medfølende, menneskelig og humoristisk person.«

»Diana« har dansk premiere torsdag den 26. september.