Prins Philip viser de danske rødder frem på nyt portræt

Gemalen til den britiske dronning, der er i nær familie med den danske kongefamilie, er på nyt stort portræt, der udstilles på Frederiksborg Slot næste år.

Ralph Heimans maleri af prins Philip, der næste år kan ses på Frederiksborg Slot. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Storbritannien går han under navnet Hertugen af Edinburgh, der i en menneskealder har været dronning Elizabeth IIs ægtemand og optrådt ved talrige lejligheder i den britiske krones tjeneste. Vi taler om prins Philip, som næste år kan nærstuderes på et stort maleri af kunstneren Ralph Heimans på en særudstilling på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød.

På maleriet ser man prins Philip posere på en af de imponerende korridorer i Windsor Castle, men iført den fornemste danske orden, Elefantordenen.  Og blandt de mere spidsfindige detaljer er, at ved siden af prinsen står en stor Flora Danica lågskål og ovenover hænger Lauritz Tuxens maleri af den britiske kongefamilie.

Maleriet betoner på den måde den britiske hertugs forbindelse til den danske kongefamilie, som er ganske tæt. Hans oldefar var nemlig kong Christian IX af Danmark, hans bedstefar var kong George I af Grækenland, og Philip blev selv født som både prins af Danmark og af Grækenland, titler, han bar, indtil han blev naturaliseret som britisk statsborger i 1940erne, skriver The Telegraph.

Den australskfødte Ralph Heimans er lidt af en ekspert i kongelige malerier. Han har tidligere malet dronning Elizabeth II og er også bestilt til et nyt maleri af kronprins Frederik i anledning af Kronprinsens 50-årsfødselsdag. I den anledning arrangerer Det Nationalhistoriske Museum en særudstilling med Heimans med blandt andet billedet af prins Philip, der også senere skal en tur til Storbritannien.

På Netflix kan man i øvrigt nu se anden sæson af den stort anlagte TV-serie »The Crown«, der netop skildrer forholdet mellem dronningen og prins Philip i nogle svære år i 50erne. Men på Frederiksborg Slot bliver det den officielle prins Philip, man får at se.