Prins Joachim fortæller om at turde leve igen efter mørke år

TV 2-portræt af prins Joachim viser en mand, der er i balance, og som derfor tør åbne for følelser og tanker, der sjældent når frem til offentligheden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Normalt bliver det overladt til den kulørte presse at fortolke, hvad der foregår på de indre linjer i den danske kongefamilie. På den baggrund er det en forbavsende åbenhjertig prins Joachim, man møder i TV 2s portrætudsendelse, der bliver sendt onsdag aften, og som er tilgængelig på TV 2 Play.

»Det tog mig et par år at komme til at se lysere på tilværelsen,« siger prins Joachim eksempelvis om skilsmissen fra prinsesse Alexandra, men går derefter meget længere end de royale understatements, man normalt er vant til fra kongefamilien.

»Når først man tør se lysere på tingene, tør man også åbne sig og møde nye mennesker. Og jeg mødte en person, som kunne få de sidste mørke skygger til at løfte sig fra mig, så jeg igen turde blive åben og begynde at leve,« siger prins Joachim om tiden efter skilsmissen og mødet med Marie.

Ordene falder præcist og med eftertanke, og det er tydeligt, at de er udtalt af en person, der vitterlig har haft nogle drøje år: »At turde begynde at leve«.

Kameraet går i bogstaveligste forstand tæt på i »Den anden prins«, og man lægger selv to og to sammen på baggrund af den historie, som også ansigtets linjer fortæller. At være en levende del af en tusindårig tradition har trukket større veksler på prins Joachim end på resten af familien.

Her er et gemyt, hvis følsomhed formentlig aldrig har egnet sig til at vokse op i offentligheden, og hvis kamp for at finde meningen med sig selv og sin position er desto mere imponerende.

»Jeg er, som jeg er. Jeg er ikke, som I tror, eller som I, i nogle tilfælde, ønsker at jeg skal være,« siger prins Joachim, så man begynder at tænke, at det her i landet er et større privilegium at være født som almindelig borger end som kongelig.

Maya Albana, der har stået bag udsendelsen, har gjort sig umage for at vise alle sider af prins Joachims hverdag. Vi ser ham til racerløb, hvor hans begejstring og viden om biler i alle afskygninger får frit løb, og vi ser ham på jobbet som særlig rådgiver for forsvarschefen.

Og vi følger ham ikke mindst i Nepal som protektor for ulandsorganisationen Care Denmark. Her møder han nogle af Jordens fattigste og fortæller efterfølgende alvorsfuldt om det, da han skyper med sine yngste børn hjemme i Danmark.

I en tale til organisationens nepalesiske ansatte bliver han så synligt bevæget over deres indsats, at han må undskylde »for sin sentimentalitet«. At han lader tårerne flyde uden anden skam end et småforlegent smil, tjener ham til ære. Men det viser også en person, der er kommet i balance med sig selv. Lige der må de andres tanker komme i anden række.

Det er velkendt, at kronprins Frederik og prins Joachim blev opdraget med kærlighedens overordentligt faste hånd, og »Den anden prins« viser, at man kan lære på flere måder af korporlig opdragelse; man kan vælge den modsatte metode.

Hvad enten han giver prins Nikolai køretips forud for dennes køreprøve eller henter sine yngste børn, prins Henrik og prinsesse Athena, fra skolen, er prins Joachim i alle øjeblikkene en kærlig og stolt far, der også synes at nyde at lægge pligterne fra sig. Det er skægt, da han rådgiver den nyklækkede student prins Nikolai om de kommende fester:

»Da er det meget vigtigt, at man ikke trasher noget som helst,« siger prins Joachim.

Hvis kongefamilien er en søjle i rigets sammenhængskraft, er børnene det tydeligvis i prins Joachims egen familie.

»Jeg vil håbe, at de en dag kan sige, at de fik lov at være børn,« siger han.

Det er et let tragisk moment i udsendelsen, at prins Joachim ikke selv fik fred til at være den, han er, før det var relativt sent i livet. Men det er inspirerende, at han nu synes at være kommet i mål med samme.

»Den anden prins«
Instruktør: Maya Albana
Hvor: på TV 2 Play. Sendes onsdag aften TV 2