Prince: De ti vigtigste numre

Her er musikredaktørens bud på de ti vigtigste numre fra popikonet Prince, som torsdag blev fundet død i en elevator ved sit studie, Paisley Park.

»Head« (1980)
Prince i sit mest beskidte hjørne. Sangen handler udelukkende om, at han gerne vil have et blowjob. Funken er strammere end stram. Top-liderligt.

»Controversy« (1981)
På denne medrivende electro-funk-sag funderer Prince over, hvorfor omverdenens går så højt op i hans køn, etnicitet og seksualitet. Han er jo bare sig selv.

»1999« (1982)
Et af Princes største hits er noget så sjældent som en apokalyptisk festsang: Hvis verden vitterligt går under, hvorfor så ikke gå ud med et brag af en fest?

»When Doves Cry« (1984)
Et fantastisk arrangeret popnummer, der viste hvor langt Prince kunne komme med utrolig få elementer i spil. Der er - højst ukonventionelt - ingen bas på nummeret.

»Let’s Go Crazy« (1984)
Titlen holder hvad den lover. En rablende energibombe af en sang, der handler om at slippe tøjlerne og få det meste ud af det, mens vi er her.

»Purple Rain« (1984)
80’er-trommer, strygere, kæmpe guitarsoloer og ditto følelser. Uden tvivl en af alle tiders mest episke kærlighedssange.

»I Would Die 4 You« (1984)
Popsynergi på højeste plan. Ovenpå pulserende bas og highhat brænder Prince igennem den ultimative kærlighedserklæring.

»Kiss« (1986)
Et af hans mest ikoniske numre, der viser, at også funken kan flyde helt uden brug af bas. De frække lyse vokaler, trommemaskinen og funk-guitaren gør hele arbejdet.

»Sign o’ The Times« (1987)
En nedbarberet elektronisk sag, hvor Prince viser, at han også mestrer den nedslående socialt bevidste ballade.

»Sexy M.F.« (1992)
Princes mest rendyrkede James Brown-pastiche er en liderlig sag, der er som skabt til halsbrækkende parringsdans på dansegulvet.