Presset forlag vil have de faste bogpriser tilbage

Overlever bogen? Mere regulering kan være vejen frem, hvis boghandlernes og hele bogbranchens krise skal stoppes, mener topforlægger. Kulturministeren er parat til dialog.

Bestseller-forfatter Jussi Adler Olsen er blandt dem som kan sikres ordentlig indtjening på regulering af bogpriserne, mener forlagsdirektøren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Juel Poulsen.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske bogbranche er så presset af konkurrencen fra dumpede priser i supermarkeder og på nettet, at man er nødt til at gøre op med det frie, uregulerede danske bogmarked.

Sådan lyder meldingen fra flere af markedets væsentligste aktører efter endnu et år med boghandlerlukninger på stribe og stærkt faldende forlagsindtægter.

Lars Boesgaard, administrerende direktør hos Danmarks næststørste forlag, Lindhardt og Ringhof, tager i et åbent brev til kulturminister Marianne Jelved (R) i dagens Berlingske fat i den mest kontroversielle del af bogdebatten.

Det er kun to år siden, at de faste bogpriser blev afskaffet helt, men ifølge Lars Boesgaard bliver man »formentlig« nødt til at »genoverveje modellen med frie bogpriser,« hvis de fysiske boghandlere skal bevares, hvis danske forfattere ud over bestsellere som Jussi Adler-Olsen fortsat skal have en fornuftig indtægt, og hvis forbrugere skal have adgang til andre bøger, end dem store udenlandske kæder tilbyder.

»Hvis ikke vi handler nu, risikerer vi at få en markant fattigere bogkultur i Danmark,« skriver forlagsdirektøren.

Lars Boesgaard nævner som en mulig ny model en 3-4 måneders karensperiode, hvor der er faste bogpriser på nye udgivelser. Det ville give boghandlerne »en fair mulighed« for at sælge tilpas mange af de store bestsellere på lige vilkår med netboghandlere og supermarkeder.

Olaf Winsløw, direktør i Boghandlerforeningen, bekræfter, at man er ude i »en ødelæggende konkurrence« om, hvem der kan sælge fleste bestsellere billigst.

Kulturminister Marianne Jelved (R) er »meget optaget« af at komme i dialog med bogbranchen. Også selv om det vil være imod tidsånden at genindføre reguleringer på et erhvervsområde, der er blevet afreguleret:

»Der er jo en baggrund for, at der nu kommer disse udmeldinger. Vi kan se konsekvenserne af de frie priser - færre boghandlere - og det er jo noget, man må forhold sig til politisk. Jeg siger ikke hermed, at jeg har taget stilling, men jeg forstår godt, at der reageres fra bogbranchens side,« siger kulturministeren.