'Potter fans bliver ikke skuffede'

Først blev bogen lækket på internettet. Nu har to af USAs førende aviser også bragt fyldige anmeldelser af »Harry Potter and the Deathly Hallows«. Forfatteren J.K. Rowling er rystet over avisernes fremgangsmåde.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

To af USAs store aviser, The New York Times og The Baltimore Sun, valgte i går at bryde embargoen på verdens mest efterspurgte bog, »Harry Potter and the Deathly Hallows«. Det skete i form af lange og grundige anmeldelser af dette, det sidste bind i Harry Potter-sagaen, som det engelske forlag Bloomsbury ellers har brugt millioner af pund på at holde hemmelig frem til i nat kl. 0.01, engelsk tid. Forfatteren til Harry Potter-bøgerne, J.K. Rowling, reagerede prompte med skarp kritik:

»Jeg er rystet over, at nogle amerikanske aviser har besluttet at publicere artikler, der bevidst ødelægger tingene for andre,« sagde hun ifølge britiske medier og tilføjede:

»Jeg er utroligt taknemmelig over for alle de aviser, boghandlere og andre, der har valgt ikke at ødelægge Harrys sidste eventyr for hans mange fans.«

En talsmand for Bloomsbury slog ved samme lejlighed fast, at embargoen frem til midnat i dag står ved magt, selv om hele teksten til »Harry Potter and the Deathly Hallows« siden begyndelsen af denne uge har ligget på internettet.

Anmeldelsen i The New York Times er skrevet af en af USAs fremtrædende litteraturkritikere, Michiko Kakutani, der begynder sin anmeldelse med at slå fast, at »J.K. Rowlings monumentale og fortryllende beretning« er »dybt rodfæstet i traditionel litteratur, fra de græske myter over Dickens til Tolkien og »Star Wars«.« Hun konstaterer også og med tilfredshed at serien ender med en god, gammeldags slutning, hvor der males med den brede pensel, og hvor spændingen er kolossal, og at det hele ender med en epilog »der klart beskriver personernes videre skæbne.«

Ifølge Michiko Kakutani er det ikke lykkedes J.K. Rowling fuldstændig lydefrit at få alle ender til at mødes i sin lange beretning, men generelt er der, ifølge anmelderen, tale om, at plottet besidder en »overbevisende uundgåelighed«. Harry Potters millioner af fans vil ikke blive skuffede, lover hun.

På Baltimore Sun er anmelderen Mary Carole McCauley enig i, at slutningen fungerer, som den skal, men hun beklager, at der er for mange spørgsmål, der forbliver ubesvarede, og hun mener, at bogen mangler megen af den charme og humor, der udmærkede seriens tidligere bind.

»Men hvordan kunne det også være anderledes,« spørger hun herefter retorisk.

»Her, i bog nr. syv, er Rowling ikke længere i gang med at opfinde sin magiske virkelighed. Figurerne har vænnet sig til denne virkelighed, så der er ikke meget, der kan overraske dem mere. Derfor er der heller ikke meget, der længere kan overraske os læsere.«

Ifølge Mary Carole McCauley lå meget af fascinationen i de tidlige Harry Potter-bøger i, at hovedpersonerne var små børn, der kæmpede for at mestre noget helt nyt nemlig magi på samme måde som små børn prøver at lære at gå og at læse. Anmelderen konstaterer også, at hvor alle de andre Harry Potter-bøger introducerer nye, vigtige figurer, sker dette ikke i bind syv, og så drister hun sig til, til allersidst, at røbe en af slutningens centrale pointer. Læsere af The Baltimore Sun er hermed advaret!