Potter angrebet af pirater

Selv om bogen først udkommer om nogle dage, kan sidste - og dybt hemmeligholdte - bind i serien om Harry Potter allerede nu læses på internettet. Kendere tvivler dog på, at det vil skade salget af papirudgaven.

Natten mellem fredag og lørdag i denne uge udkommer J. K. Rowlings seneste opus, »Harry Potter and the Deathly Hallows«.

Aldrig før har en ny bog været omgærdet af så voldsom en forhåndsinteresse, og J. K. Rowlings engelske forlag, Bloomsbury, har gjort alt, hvad der er menneskeligt muligt for at forhindre uvedkommende i at tyvstarte læsningen af syvende og sidste bind i verdenshistoriens mest populære romanserie.

Alligevel er indholdet ikke længere nogen hemmelighed. Berlingske Tidende er bekendt med, at der på internettet findes mindst én komplet indscanning af samtlige bogens 759 sider.

Man kan altså allerede nu finde ud af, om Harry Potter overlever. Man kan læse, hvem der - som bebudet af forfatteren - må lade livet. Man kan se, hvordan det i det hele taget går i den kamp mellem mørke og lyse kræfter, der går som en rød tråd gennem hele værket.

Men hvorfor overhovedet bruge kræfter på at lave ulovlige kopier af en bog, der alligevel udkommer om få dage?

»Der vil altid være folk, der ser en prestige i at være først med tingene,« siger Sebastian Gjerding, der som talsmand for Piratgruppen ikke har noget principielt imod, at den nye Harry Potter-bog allerede nu er tilgængelig for de tilstrækkelig nysgerrige.

Piratgruppen er nemlig oprettet for at støtte alle dem, der - i modstrid med herskende opfattelser om ophavsret - kopierer og spreder kultur frit, og ifølge Sebastian Gjerding er det indlysende, at nogen tager noget, der er så populært som Harry Potter-bøgerne, og integrerer det i en sammenhæng, som bøgernes fans er en naturlig del af, nemlig internettet.

At indscanningen af bind 7 skulle kunne skade salget af papirbogen, finder han helt usandsynligt:

»Jeg nægter at tro, at en Harry Potter-fan vil nøjes med at læse en affotografering,« siger han.

»Det er meget federe at sidde på stranden og læse en rigtig bog.«

Sebastian Gjerding tilføjer, at han ikke hørt om, at man tidligere har indscannet hele bøger, før de er udkommet, men bortset fra det var hysteriet jo - påpeger han - præcis lige så stort i forbindelse med Potter-seriens bind 6, »Harry Potter og Fønixordenen«:

»Få timer efter, at den engelske originaludgave af bind 6 var udkommet, lå de første 15-20 piratversioner af bogen på internettet. Folk konkurrerede simpelthen om, hvem der hurtigst kunne lave de mest populære indscanninger. Bagefter var der flere, der begynte at skrive historien om. Der findes f.eks. forskellige versioner, hvor Harry Potter får et homoseksuelt forhold til vennen Ron. Det er det, man kalder fan-fiction, og som også findes i mange andre sammenhænge, f.eks. Star Wars. Brugerne digter videre på historien og typisk lader de hovedpersonerne gøre ting, som de aldrig ville få lov til i originaludgaven.«

Mette Nejmann, der er forlagsredaktør på J. K. Rowlings danske forlag, Gyldendal, er enig med Sebastian Gjerding i, at indscanningen af den nye Harry Potter-bog næppe vil skade salget.

»Men de, der har gjort det, har begået et stort tillidsbrud, det er klart. Bogen har været bevogtet, som om det var kronjuvelerne, og hele produktionsleddet har været gennemkontrolleret og tjekket. Jeg tror heller ikke, at J. K. Rowling er glad for det her. Hun har hele tiden givet udtryk for, at hun er ked af alle de forsøg, der gøres på at afsløre, hvordan Harry Potter-serien ender. Slutningen skal være en overraskelse, og hvis man har kunnet vente i to år på at bogen skulle blive færdig, hvorfor kan man så ikke også vente yderligere et par dage, indtil bogen udkommer?«