Popstjernen Dua Lipa delte et billede af sig selv på sin Instagram. Nu er hun sagsøgt for en million kroner

Når store stjerner deler billeder af dem selv på sociale medier, skal de være opmærksomme på, om de har rettighederne i orden. Dua Lipa er blevet sagsøgt for at dele et paparazzobillede på sin Instagram-profil.

Omkring en million danske kroner. Så meget er Dua Lipa blevet sagsøgt for af fotobureauet med rettighederne til det billede, hun delte på sin Instagram med millioner af følgere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historien starter i en lufthavn i februar 2019. Sangerinde Dua Lipa stod i kø, da en paparazzofotograf så sit snit til at knipse billeder af den engelsk-albanske stjerne. Fire dage senere delte Dua Lipa selv et af billederne på sin Instagram-profil med sine næsten 70 millioner følgere. Men da sangerinden trykkede på delknappen, var det uden tilladelse fra paparazzofotografen eller fotobureauet. Og det har nu fået konsekvenser. Det skriver BBC.

Rettighederne til billedet ligger nemlig hos bureauet Integral Images, der har sagsøgt popstjernen for et beløb på omkring en million danske kroner. Argumentet fra bureauet lyder på, at Dua Lipa tjener penge på billedet, da hun bruger sin Instagram som markedsføringsplatform for sin musik. De vil derfor have sangerinden i retten – og vil også have hende til at betale sagsomkostningerne.

Billedet er nu slettet fra sangerindens profil. Det viste Dua Lipa i køen – med en flybillet i hånden og en stor hat på hovedet. »Mit liv kommer til at foregå under store bløde hatte, indtil jeg giver besked om andet,« havde hun skrevet i billedbeskrivelsen.

Rettighederne til billedserien fra lufthavnen fik fotobureauet 20. februar efter at have ansøgt om dem. Det vil sige, at rettighederne blev tildelt efter Dua Lipas Instagram-opslag.

Dua Lipa har vundet flere priser i år. Her er hun fotograferet ved The Brit Awards i maj i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Marshall/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det kan måske virke naturligt, at man har retten til at dele billeder, hvorpå man selv er motivet. Men ophavsrettigheder kan ofte betyde, at det er fotografen bag, der ejer rettighederne. Den fejlantagelse er Dua Lipa ikke den første til at gøre sig. Også stjerner som modellen Gigi Hadid, skuespilleren Liam Hemsworth og realitystjernen Khloe Kardashian er tidligere blevet sagsøgt for at dele billeder af dem selv, som en paparazzofotograf stod bag.

Også i 2019 indgik både sangerinde Ariana Grande og sanger Justin Bieber forlig i sager med fotografen Robert Berbera. Samme år blev Jennifer Lopez sagsøgt af Splashy News and Picture Agency for at dele et billede af sig selv og sin daværende kæreste, baseballspiller Alex Rodriguez, på Instagram. Bureauet trak dog senere klagen tilbage.

Bortset fra søgsmålet om billedet fra lufthavnen har Dua Lipa haft meget succes i år. Hun har vundet en grammypris for bedste popalbum og vandt prisen for bedste album ved den britiske prisuddeling The Brit Awards. Begge dele for albummet »Future Nostalgia«. Derudover har hun fået sin første filmrolle i spionthrilleren »Argylle«, hvor hun skal spille side om side med blandt andre Samuel L. Jackson. Hun skal desuden producere musik til filmen.