Popmusiker i hed debat med Lars Hedegaard

Forsanger i bandet Nephew, Simon Kvamm, tager nu til genmæle efter at Lars Hedegaard har kritiseret ham for at kalde ham for "syg". "Når en person beskylder en hel verdensreligions fædre for at voldtage deres døtre, er det min klare vurdering (og min far er trods alt læge) at personen ikke er helt rask i hovedet," skriver Simon Kvamm i en kronik i Berlingske.

Portræt af Simon Kvamm, fotograferet ved Bremen, mandag d. 22. oktober. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor langt kan man gå i ytringsfrihedens navn, når man er kunstner?

Det er kernen i en ophedet debat mellem Trykkefrihedsselskabet formand Lars Hedegaard og sangeren Simon Kvamm, hvor sidstnævnte nu tager til genmæle efter at Lars Hedegaard i et debatindlæg i Berlingske onsdag anklager Kvamm for at kalde ham "syg".

Baggrunden er, at Simon Kvamm ved en koncert med sit band Nephew på Jelling Musikfestival i år sang en nyversioneret udgave af hittet "Superliga", hvor dele af den oprindelige tekst var ændret. Blandt andet sang Kvamm at "Bonderøven sku' ha' noget bly", "Hestekød er hot - Anne Linnet er not" og altså "Lars Hedegaard er syg". Koncertversionen, der nu ligger på YouTube, er i dén grad faldet Lars Hedegaard for brystet. Ikke mindst fordi formanden for Trykkefrihedsselskabet for få måneder siden blev opereret for en tumor ét sted og to uger senere et andet sted, hvorefter han var udsat for et skudattentat.

"Det gjorde mig lidt nedslået. Jeg synes selv, at jeg er kommet nogenlunde igennem det, men skal ikke fratage Simon Kvamm håbet om, at canceren eller postbuddet får mig inden længe," skriver Lars Hedegaard.

I et indlæg under titlen "Syngefrihed" i Berlingske svarer Simon Kvamm så igen.

"Når en person beskylder en hel verdensreligions fædre for at voldtage deres døtre, er det min klare vurdering (og min far er trods alt læge) at personen ikke er helt rask i hovedet," skriver Simon Kvamm og anfører ydermere, at det at Lars Hedegaard har været syg overhovedet ikke har nogen som helst relevans for sanglinjen.

"Det er da trist og LH har hermed mine ønsker om et fremtidigt godt helbred, men i forhold til sanglinjen er det cirka ligeså relevant, som hvis jeg tolkede LHs overskrift "Simon Kvamm er stor" som fornærmende mod min kropsvægt," skriver sangeren, der samtidig mener at Lars Hedegaards udpluk af linjer er revet ud af en sammenhæng.

"Superliga er en kærlighedssang, hvor afsenderens kærlighedserklæring i omkvædet "Du er superliga" står i kontrast til versene, som er udtryk for afsenderens forhold til alle andre mennesker i verden. Versene er således reaktioner på alt det, vi bliver bombarderet med i medierne, og manifesterer sig som en art 'stating-the-facts' eller 'udbrud', a la dem man kommer med, når man sidder alene og råber til fjernsynet (hvis ellers andre end jeg kender det)," forklarer Kvamm og stiller sig undrende overfor, at netop formanden for Trykkefrihedsselskabet kritiserer ham for at ytre sig som han har lyst.

"Skulle LH ikke netop være fortaler for, at man må sige eller synge hvad man vil!?," anfører Kvamm.

Lars Hedegaard ønsker ikke yderligere at kommentere sine egne tidligere udtalelser andet end at hvis han havde sagt noget forkert, så var han nok blevet dømt for det, men vil gerne anføre, at han - ligesom Kvamm - er i sin gode ret til at udtale sig.

"Hvis man opponerer mod noget, så må man også acceptere, at der kommer en reaktion," siger Lars Hedegaard.

Ud over det personlige angreb er han også generelt træt af alle "Simon Kvammerne" som han anklager for "ud over at tjene mange penge" at agere "politiske filosoffer og moralske foregangsmænd".

"Jeg er sanger og sangskriver og ser det som helt naturligt at kigge mig omkring i samfundet og derefter give mine indtryk et musikalsk udtryk. Mine ytringer er som oftest med et glimt i øjet, hvilket det dog ikke virker som om LH har opdaget. Måske er det min humor der er syg!," replicerer Simon Kvamm og slutter med et PS:

"Til den kommende weekends Nephew-koncerter tænker jeg at synge: "Lars Hedegaard er skæg - Bonderøven kan selv lægge æg".

Nephew giver deres næste koncert på deres "Hjertestarter Arena Tour 2013" i Scandinavian Congress Center i Aarhus fredag aften.

Se klippet med Nephew fra Jelling Musikfestival her: