Polske myndigheder griller holocaust-historiker

En kendt historiker, der er kritisk over for polakkernes behandling af jøderne under Anden Verdenskrig, er har været i forhør hos anklagemyndigheden.

Jan T. Gross har været i forhør hos den polske anklagemyndighed, fordi han har skrevet, at polakker slog flere jøder end tyskere ihjel under Anden Verdenskrig. Fotografi fra bogen »Gylden høst« udgivet på Kristeligt Dagblads Forlag. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge nyhedsbureauet AP har den polske anklagemyndighed udspurgt den polsk-amerikanske historiker Jan Tomasz Gross for at vurdere, om han har begået en kriminel handling og fornærmet den polske nation ved at udtale sig kritisk om polakkernes handlinger mod jøderne under Anden Verdenskrig.

Jan T. Gross er født i Polen og barn af Holocaust-overlevende. Han er professor ved det amerikanskedd Princeton University, og hans bøger om Polen og Holocaust har vakt opsigt og debat. I sin bog »Neighbors: The Destruction of the Jewish Community in Jedwabne« fra 2001 beskriver han, hvordan jøderne i byen Jedwabne under krigen blev myrdet af polakker og ikke af tyskere. Hans bog »Gylden høst«, der ligeledes er kritisk over for polakkernes handlinger, blev udgivet på dansk i 2012. I tirsdag blev han i fem timer udspurgt af anklageren i byen Katowice, men ifølge AP ved Gross ikke, om det vil føre til en egentlig tiltale. En fornærmelse mod den polske nation kan give op til tre års fængsel.

Opgøret mellem Jan T. Gross og de polske myndigheder strækker sig nogle år tilbage. I 1996 fik Gross en polsk pris for sin forskning, men Polens nuværende præsident, Andrzej Duda, har truet med at fratage ham prisen. Ifølge AP har præsidenten endnu ikke taget endelig stilling til om det skal ske. Striden med Gross viser, ifølge AP, at den nuværende national-konservative polske regering har problemer med sin holdning til akademisk frihed og demokrati.

Den udløsende faktor i det seneste opgør mellem Gross og myndighederne er en artikel, som Gross fik trykt sidste år, hvor han hævdede, at polakker dræbte flere jøder under den tyske besættelse af Polen end de dræbte tyskere. Gross satte i artiklen Anden Verdenskrigs hændelser i forbindelse med Østeuropas nuværende restriktive holdning til flygtningestrømmen til Europa og argumenterede for, at den havde rødder i regionens »blodige fortid«. AP henvendte sig til anklagemyndigheden i Polen, som svarede, at den ikke kunne afsløre indholdet af mødet med Gross, men Gross siger til AP, at han blev bedt om dokumentation for sine påstande og spurgt, om hans intention var at fornærme polakkerne.

Jacek Leociak, der er forsker ved Det polske Center for Holocaust-forskning, siger til AP, at det er vanskeligt at vurdere, hvor mange jøder, der blev dræbt af polakker under krigen, men at antallet var betydeligt. Han siger, at Gross’ vurdering kan være korrekt, hvis man begrænser det til tyskere dræbt af polske frihedskæmpere i det besatte Polen, men ikke hvis man medtager polakker, der kæmpede sammen med de allierede på vestlige og østlige fronter. Jacek Leociak siger til AP: »Påstanden om, at polakkerne dræbte flere jøder end tyskere kan være korrekt og dette er en chokerende nyhed, for dem, der tror på den normale fortælling om polakkernes indsats under krigen.«