Polsk TV til angreb på Oscar-vindende film

Den danskstøttede polske film »Ida« hænges i polsk stats-TV ud for at fordreje historien og kun vise et jødisk synspunkt. En besættelse fra politikernes side, mener instruktøren.

Et af de mest tydelige eksempler på de nye nationalistiske vinde i Polens statslige TV har ramt den delvist danskproducerede polske film, »Ida«, der sidste år både modtog en Oscar for bedste udenlandske film og en Lux-pris for bedste film i EU.

Ved visningen på den statslige kanal TVP2 i sidste uge, blev »Ida« indledt af en 12 minutter lang introduktion, hvor to kritikere kommenterede klip fra filmen ud fra et historisk synspunkt. Budskabet var entydigt, at filmens fremstilling af polakkernes adfærd under 2. verdenskrig var historisk ukorrekt og tydeligvis havde til hensigt at »sværte Polen til«. Samt at filmen udelukkende viste historien fra et jødisk synspunkt, og at det i øvrigt kun var derfor, den havde fået en Oscar.

I selve filmens indledende tekster var der tilføjet ny grafik - som om det var en del af filmen - der oplyste, at filmen ikke var historisk korrekt, og at de fleste polakker hjalp jøderne under 2. verdenskrig.

Polsk TVs manipulation af filmen har fået både polske og internationale instruktører til at protestere kraftigt. 90 polske instruktørere har skrevet under på udtalelsen om, at for første gang siden kommunismens fald ledsages en film nu af en ideologisk tolkning. »Det er et klart eksempel på en manipulerende propaganda-praksis, som ikke passer med standarderne for medier i et demokratisk land,« hedder det i udtalelsen, der bakkes op af det europæiske filmakademi, EFA.

Jødeforfølgelsen er ikke engang det centrale budskab i »Ida«, der handler om en ung nonne i 60’ernes Polen, som sammen med sin tante søger sandheden om sin historie - en sandhed der omfatter jødiske forældre, der under anden verdenskrig blev slået ihjel af polske katolikker. Så selv om filmens instruktør Pawel Pawlikowski har fastholdt, at filmen ikke handler om Polensk historie, så har dens internationale succes gjort, at både Jaroslaw Kaczynski og premierminister Beata Szydlo, begge fra det regerende Lov og Orden parti, har angrebet ham for være del af en sammensværgelse mod Polens gode navn.

»De fleste af de her nationalister er helt ligeglade med min film og bruger den kun til at vække nationale følelser i deres evige besættelse af en påstået verdensomspændende jødisk-tysk-venstreorienteret-liberal-russisk konspiration mod Polen. Det er deres rystende udtalelser, der skader vores omdømme i verden - ikke min film,« siger Pawel Pawlikowski til filmbladet Variety.

For et par måneder siden vedtog det polske parlament en stærkt kritiseret medielov, der gav regeringen kontrol med ledelsen af det statslige TV, hvilket netop blev kritiseret for at kunne føre til øget propaganda. I sidste uge blev et nyt forslag så fremsat, der vil gøre det strafbart at betegne KZ-lejrene i Polen under 2. verdenskrig som polske dødslejre.

»Ida« er delvist dansk produceret og den danske co-producer, Sofie Wanting Hassing, oplyser til Berlingske, at hun bakker Pawel Pawlikowski fuldstændigt op, men ellers ikke har nogen kommentarer til sagen. Også Det Danske Filminstitut har støttet den polske film, og herfra siger direktør Henrik Bo Nielsen, at man man tager afstand fra enhver form for manipulation med filmværker.

»Det stinker jo af statslig censur. Vi finder det helt urimeligt at begynde at klippe forklaringer ind i en kunstners værker som her. Men det er da tankevækkende, at den slags sker i et EU-land,« siger Henrik Bo Nielsen.