Politikere vil have Google til at betale for dansk TV

Ekspertudvalg skal komme med forslag til, hvordan man kan få internationale aktører som Google og Apple til at betale for dansk TV-indhold, forslår Mogens Jensen.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjoern Vejloe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når flere og flere danskere dropper kabel-TV pakken og går over til at se blandt andet DR og TV 2 via en app, så rammer det i første omgang TV-distributørerne på pengepungen. Men det rammer samtidig de kreative kræfter og producenterne af indhold, der mister penge fra CopyDan, og det får nu politikerne til at fokusere på, hvordan man kan få de penge hjem igen.

»Hvordan kan vi få nogle af de store internationale medieudbydere - som Netflix, Google, og Youtube - der opererer på dansk jord og distribuerer dansk indhold uden at betale for det, hvordan får vi dem til at betale for det i fremtiden, og hvordan skal vi sikre finansieringen af dansk indhold i fremtiden,« spørger Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen.

Som svar har ordførerne bag medieforliget på hans initiativ nu besluttet at nedsætte en ekspertgruppe, der skal analysere området og komme med forslag til, hvad man kan gøre både på kort og langt sigt.

»Man skal også kigge til andre lande. For eksempel til Frankrig, hvor man så vidt jeg forstår, har lavet en frivillig aftale, hvor internationale aktører betaler til producenterne. Vi bliver selvfølgelig også nødt til diskutere, om der bliver behov for en form for  regulering fra statens side, og om fordelingen af licensen skal se anderledes ud. Men fokus er dem, der drager fordel af produktionen, men i dag ikke betaler for det - hvordan får man dem til at betale. Og det er der bred politisk enighed om,« siger Mogens Jensen.

Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus håber, at man kan få de internationale aktører til at spille med.

»Jeg er positiv overfor forslaget og tror, at sådan et udvalg er den nødvendige vej til at få nogle konstruktive løsninger på banen. Men man skal nok ikke regne med, at det sker hverken i dag eller i morgen,« siger Morten Marinus.

Mogens Jensen forventer, at man kan have kommissoriet på plads i løbet af et par måneder, så arbejdet her kan gå i gang.

Når den øgede brug af apps til at se TV er et problem for producenterne skyldes det, at TV-distributørerne i dag betaler et såkaldt retransmissionsgebyr for at videresende de danske TV-kanaler. Det løber årligt op i en lille milliard kroner, som via CopyDan sendes videre til blandt andre danske TV-producenter, og de skabende og udøvende kunstnere.

Men TV set via apps og internettet betaler ikke noget gebyr, da app'en teknisk set ikke transmitterer noget, men bare viser ind til for eksempel DRs egen hjemmeside. Så jo mere TV, der ses via nettet, jo færre penge sendes videre til TV-baglandet.

»Sigtet med det her, er at få flere penge til dansk indhold, så medieproduktion i Danmark får nogle flere muskler. Det er vi nød til at have, hvis danske medier skal klare sig i en benhård international konkurrence. Og hvis vi skal  have lavet frivillige aftaler, så kræver det et politisk pres, og at der tages nogle politiske initiativer, og det har der ikke været opbakning til hidtil,« siger Mogens Jensen.

Hele spørgsmålet om retransmissionsgebyret blev bragt til politikernes opmærksomhed, da en samlet gruppe af TV-distributører, private TV-selskaber og brancheforeninger klagede over, at DR lancerede en TV-app på Apple TV og annoncerede at der snart kom en til Sony Playstation. DR forsvarede sig med, at man er forpligtet til at være tilgængelig på flest mulige platforme, mens klagerne argumenterede med, at der var tale om konkurrenceforvridning på grund af det gebyr, som Apple TV slipper for. Morten Marinus forstår godt branchen.

»Der er jo ikke noget ulovligt i det, DR gør, men jeg synes nok, de strammer elastikken lige rigeligt ved selv at tage initiativer til de her apps og træder andre unødigt over tæerne. Men det kan godt være, at det er fremtiden, som jo så går ud over rettighedshaverne.  Derfor må vi sætte det her arbejde i gang, så rettighedshaverne kan blive sikret i fremtiden,« siger Morten Marinus.

Det var onsdag ikke muligt at få Google til at kommentere forslaget om en ekspertgruppe.