Politikere: København må gerne skrue op for musikken

Et politisk flertal tegner sig for, at Distortion, Copenhagen Marathon, Copenhagen Jazz Festival og Strøm Festival gerne må skrue op for musikken igen. Flere politikere mener nu, at man er gået for vidt i sit forsøg på at begrænse støjen i byens rum. »Vi skal reducere gener og ikke bylivet,« siger medlem af Kultur- og Fritidsudvalget.

Distortion Festival havde fået nye støjgrænser, da den gæstede Vesterbro sidste uge. Men måske var grænserne faktisk sat for lavt. Det mener flere politikere. Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

De nye retningslinier, der begrænsen musikken under for eksempel Distortion, Copenhagen Jazz Festival og Strøm, er alt for rigide.

Det mener flere politikere på Københavns Rådhus, der netop nu sidder og evaluerer den såkaldte »forskrift for udendørs musikarrangementer«, der blev vedtaget sidste år, og som betyder, at støjgrænsen for musik generelt er sat ned til mellem 60 dB og 75 dB.

»Jeg tænker helt klart, at der er brug for en mindre rigid regulering. Vi skal reducere generne, ikke bylivet. Og det er nok gået for vidt med denne forskrift. København skal stadig være en glad by,« siger det socialdemokratiske medlem af Kultur- og Fritidsudvalget, Simon Strange. Han suppleres af  sin udvalgskollega, Alex Vanopslagh, fra Liberal Alliance.

»Man kan ikke forvente, at der er stille i byen, og jeg synes, at det er problematisk, at balancen er tippet til fordel for de sure og vrede beboere. Det ses også på reguleringen af caféerne, som nu skal leve op til en række krav, hvis de eksempelvis viser fodbold på storskærm og lyden er for høj. Vi må finde en bedre balance.«

Debatten om det støjende København har stået på i årevis mellem dem, der mener, at der skal være mere liv i København og dem, der er trætte af trut og snak og musik udenfor deres vinduer.

I marts 2017 vedtog kommunen en ny støjgrænse på 60-75 decibel for musik ved udendørs arrangementer. Grænsen, der blandt andet gjaldt under flere koncerter ved Distortion, har ført til voldsom kritik fra flere kulturarrangører, der har startet en underskriftsindsamling med det formål at sikre »mangfoldigt musik- og kulturliv i København – og på en facon, hvor borgere, musik, kultur og arrangementer kan trives i samhørighed.«

Hele 500 arrangører står bag indsamlingen, der onsdag eftermiddag havde fået mere end 12.000 underskrifter.

»Det er ureliastisk at kræve at musik skal være under 60 dB. Det er jo samtaleniveau, og flere steder er byens larm meget højere. I stedet for at sætte grænser for musikken, skal man gribe sagen an på en anden måde. Måske skal man sprede arrangementerne mere, så der ikke er 10 jazzkoncerter i træk på Balders Plads,« forklarer initiativtager Frederik Birket-Smith, der også repræsenterer Strøm Festival. Han understreger, at der skal gøres noget for at sikre, at folk kan holde ud at bo i byen.

Alex Vanopslagh (LA)

»Vi mangler en debat om, hvad det vil sige at bo i en storby. Man kan ikke forvente, at her er stille, og jeg synes, at det er problematisk, at balancen er tippet til fordel for de sure og vrede beboere.«


Direktør for Copenhagen Marathon, Dorte Vibjerg, støtter op.

»I dag er musik og underholdning blevet et fast element af de store internationale maratonløb, så hvis vi vil konkurrere med Berlin, London og New York, er de nye grænser en stor udfordring for os. Ved Royal Run stod der et kor og sang fødselsdagssang på Kongens Nytorv. Med en grænse på 60 dB er det umuligt.«

Både Dorte Vibjerg og Frederik Birket-Smith understreger, at byen skal være til at bo i, men de foreslår, at politikerne griber sagen an på en anden måde. Og det synspunkt er flere politikere enige i.

»Sagen er jo, at byen larmer ret meget i sig selv, og derfor bør vi måske tale om en mere generel støjpolitik i byen, før vi kigger på musikken,« siger Mette Annelie Rasmussen, der sidder i Kultur- og Fritidsudvalget for de Radikale.

Forskrift for udendørs musikarrangementer bliver evalueret på Rådhuset den 18 juni.