Politiken beklager »homofobisk tone« og »grundløse beskyldninger« i Søren Ryge-klumme

I en klumme i Politiken beskrev Søren Ryge en tur til frisøren for omtrent 30 år siden. Nu har Politiken beklaget, og frisøren afviser nogensinde at have klippet Søren Ryge, men tilgiver dog Søren Ryge.

Søren Ryge Petersen er en dansk tv-vært, journalist og forfatter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiken har i torsdagens avis beklaget at have bragt en klumme, som Søren Ryge har skrevet.

I klummen beskriver Søren Ryge en angivelig hændelse hos en navngiven frisør, men frisøren afviser nu overfor Berlingske, at hændelsen fandt sted.

»Redaktionen beklager at have bragt klummen ’Frisurer for Søren’ på Bagsiden lørdag 8.1. I en homofobisk tone fremsatte den grundløse beskyldninger mod indehaveren af en frisørsalon i Aarhus om at have gjort tilnærmelser til skribenten under et besøg,« skriver Politiken i beklagelsen, som i skrivende stund kun findes i papiravisen.

Den 77-årige tidligere tv-vært og havemand Søren Ryges klumme kunne læses på bagsiden af Politiken 8. januar. Klummen handler om hans frisører og frisurer gennem tiden.

I klummen genfortæller Søren Ryge i vanlig metodisk stil, hvor og hvordan han får klippet sit hår: Frisør Thea klipper Søren Ryge – først i salon Casa Nova og siden i privaten – og det har hun gjort i 38 år. Undtagen én eneste gang, hvor Ryge gik til Aarhus' førende frisør, som hans hustru for »nok 30 år siden« havde givet ham et gavekort til.

En rådvild og forlegen Søren Ryge

»(...) jeg kom ind i et stort, lækkert rum med masser af blomster og møbler og viftede med mit gavekort, blev placeret i en lædersofa og fik kaffe og fyldte chokolader. Lidt efter kom en smuk og venlig mand hen til mig, hilste overstrømmende og satte sig ved siden af mig. »Jeg hedder Per, og nu skal vi snakke om, hvilken frisure du vil have«, sagde han, og så bladrede vi i diverse farvestrålende blade med hundreder af smukke mænd, mens Per rykkede nærmere og nærmere, til sidst helt tæt, og jeg blev både rådvild og lidt forlegen, for han rørte kærligt min hånd og klappede mit lår, og den slags havde jeg altså aldrig oplevet før. Jeg blev klippet af Per, nydeligt, men savnede Thea,« skriver Søren Ryge.

Og det var altså ifølge Politiken over stregen, siger læsernes redaktør på avisen, Bjarne Schilling, til Berlingske:

»Fremstillingen generelt bidrager til stereotyper om homoseksuelle. Hvorvidt manden er homoseksuel eller ej, er sagen uvedkommende,« siger Bjarne Schilling og fortsætter:

»Den historie skulle aldrig være blevet bragt, og derfor beklager redaktionen. Hvis klummen skulle afholde nogen fra at gå ned i hans forretning, skader det jo mandens forretning, og det er en ikke uvæsentlig detalje.«

Per Knudsen, som klummen angivelig handler om, siger derudover til Berlingske, at historien, som Søren Ryge fortæller den, aldrig har fundet sted.

»Jeg har aldrig talt med ham, og jeg har aldrig hverken klippet eller rørt ham. Han har været i min forretning, men det var ikke mig, der klippede ham,« siger Per Knudsen, som også siger, at han aldrig ville sætte en kunde i sofaen, når kunden skulle vælge behandling, men ville placere vedkommende foran spejlet.

»Mine voksne sønner driller mig med den beskrivelse. Jeg føler mig ærlig talt fornærmet. Jeg er 71 år og mere heteroseksuel end de fleste. Det her er en latterliggørelse, og det er i hvert fald en homofobisk udtalelse,« siger Per Knudsen, og fortsætter:

»Jeg synes, Søren Ryge er en dygtig portrætjournalist, når han portrætterer andre, men jeg synes, han skulle passe på med at portrættere sig selv. Han er i øvrigt fuldt ud tilgivet herfra, og jeg vil gerne bare lægge låg på det her nu.«

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Søren Ryge, men det er i skrivende stund ikke lykkedes at få fat i ham endnu.

Han har til gengæld udtalt sig til TV 2 Østjylland. Her beklager Søren Ryge, at have skrevet et forkert navn, og at det ikke var Per, som satte sig ved siden af Søren Ryge for 30 år siden. Derimod var det en anden mandlig ansat i salonen, som satte sig op ad ham.

»Hvis nogen vil skælde mig ud over, at jeg for 30 år siden ikke brød mig om, at der var en anden mand, der satte sig for tæt på mig, så må de gøre det,« siger Søren Ryge til mediet, og understreger, at han ikke er homofob eller har noget imod homoseksuelle generelt.

Opdateret 12/1, 13:23: Politiken har nu fjernet både Pers og Theas navne fra Søren Ryges klumme på avisens hjemmeside. Denne artikel er derudover opdateret med udtalelsen fra Søren Ryge.