Polens nye museum for Anden Verdenskrig er i fare for at lukke

Polens nye museum for Anden Verdenskrig er ikke faldet i den nationalistiske regeings smag. Der er fare for, at den må lukke kort efter åbningen. En polsk ret har givet regeringen medhold i dens forsøg på at nedlægge museet, der fortæller mindre smigrende ting om Polen under krigen.

Læs mere
Fold sammen

Polens nationalistiske regering har set sig sur på det nye museum for Anden Verdenskrig.

Ifølge New York Times vil den polske regering  have en fortælling om polsk heltemod mod nazismen og har netop fået en polsk ret til at dømme det lovligt, at museet nedlægges og sammensmeltes med et endnu ikke bygget museum, der skal fortælle om polsk kamp og heltedåd mod nazistisk invasion.

Museets udstilling åbnede 23. marts. i havnebyen Gdansk. Museets leder, Pawel Machcewicz, ville fortælle en bred historie om Polens tragiske skæbne under krigen: »Dette er et museum om krigen, men det er ikke et militærhistorisk museum. Vi vil fortælle krigens historie og inddrage politik, ideologi og civilbefolkningen,« siger han til New York Times.

Pawel Machcewicz tilføjede, at museet ikke skulle se begrænset på Polens historie, men berette om krigen i andre europæiske lande: »Vi kan ikke forklare den polske historie uden at se på situationen i andre lande. Vi er ikke en isoleret ø.«

Men den polske regering har ikke været glad. Den polske kulturminister Piotr Glinski har anført kritikken af museet og truet med at nedlægge museet og lade det indgå i et nyt museeum, som altså ikke er bygget endnu. Pawel Machcewicz siger, at de invitationer han har sendt til kulturministeren er blevet afvist.

Graver man et spadestik dybere viser det sig, at der ligger dybe politiske konflikter bag konfrontationen. Museets initaitivtager er Donald Tusk, der er født i Gdansk. Tusk har været Polens tidligere regeringschef og er nu Europarådets præsident. Det siges, at Túsk opfandt Pawel Machcewicz som leder af museet. Polens nuværende regering har kun foragt til overs for Donald Tusk, som man ikke engang støttede som præsident for Europarådet.

Det betændte emne om holocaust og evt. polsk deltagelse i folkedrabet på jøderne er også en del af konflikten. Den polske regering har flere gange protesteret mod historikere, der påpeger, at polakker aktivt deltog i massedrab. Museet omtaler mordet på jøder i byen Jedwabne, hvor polakker i 1941 var med til at myrde byens jøder. Museet viser nøgler, der har tilhørt jøder fra Jedwabne.

Historikeren Piotr Majewski, som er museets vicedirektør, indrømmer, at museets fortælling om Jedwabne er provokerende og måske er en del af årsagen til regeringens modvilje: »Udstillingen viser faktuelt, hvad der skete og i mine øjne er det sådan man skal præsentere fortiden, så man ikke undviger vanskelige temaer. Det er bedre åbent at forklare, hvad der ledte til tragedier som i  Jedwabne«

Regeringen gik i slutningen af marts til retten, for at få nedlagt museet og skabe et nyt museum, der skal fokusere på polsk militær modstand mod den nazistiske invasion. Denne ret, der er den øverste administrative ret i Polen, dømte 5. april til fordel for regeringens sag, så det nye museum skal sammensmeltes med et endnu ikke bygget museum, der skal berette om Polens kamp mod tysk invasion. Rettens afgørelse blev fulgt op med en udtalelse fra den polske regering, hvoraf det fremgik, at det nye museum skal have øget fokus på »de polske soldaters heroisme i de første timer og dage af Anden Verdenskrig.«