Polanski trues igen af sex-sag

Filminstruktør Roman Polanski i polsk retsafhøring fredag om udlevering til USA for 38 år gammel sag om sex med mindreårig.

Roman Polanski - tilbage i retssalen fredag i nyt slag om udlevering til USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: AGENCJA GAZETA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 82-årige film-instruktør Roman Polanski risikerer stadig at blive udleveret til USA og få genoptaget retssagen om et seksuelt overgreb mod en 13 årig pige, som han begik for 38 år siden.

Fredag deltager Polansk i en rets-høring i Polen, hvorefter dommeren skal afgøre, om man vil indstille filminstruktøren til udlevering, skriver britiske The Guardian.

Sagen stammer fra 1977, hvor Roman Polansk ved et arrangement i Los Angeles med rigelige mængder champagne og stoffer havde sex med en en 13-årig pige. Det erkendte han efterfølgende mod at få en mild dom på 90 dages fængsel, hvor han sad inde i de 42 dage.

Men da der var udsigt til at en ny dommer ville omstøde dommen og give en strengere straf, flygtede Polanski ud af landet og har siden boet i Frankrig, hvor man ikke udleverer sine borgere.

Det gør man til gengæld i Polen, hvor Polanski - der er født i Frankrig, men opvokset i Polen - også har statsborgerskab. Og for tiden opholder Roman Polanski sig i Polen for at optage en ny film over Dreyfus-affæren baseret på en bog af Robert Harris.

Polanskis advokater har prøvet at lave en aftale om immunitet for instruktøren, mens han optager filmen i Krakow, men det er blevet afslået, og Polanski har ikke mødt særlig stor opbakning i sit andet hjemland.

Jarosław Kaczyński, lederen af Polens Lov og Retfærdighedsparti, som netop har vundet valget, har for nyligt fastslået, at der ikke skal gælde særregler for Polanski.

»Der har været snak om, at han ikke skal gøres ansvarlig for sine gerninger, fordi han er en dygtig og verdensberømt filmskaber. Vi afviser totalt den holdning,« sagde Kaczynski.

Sagen mod Polanski i Polen startede allerede i februar, men her ønskede dommeren yderligere dokumentation. Hvis retshøringen fredag ender med en indstilling om udlevering til USA, er det den polske justitsminister, der skal tage den endelige beslutning.

Da Polanski i 2009 vovede sig udenfor Frankrig til Schweiz, blev han arresteret i Zürich på begæring af USA og sat i husarrest. I 2010 besluttede de schweiziske myndigheder sig dog for ikke at udlevere ham.

Roman Polanski har efter flugten fra USA vundet en Oscar for filmen Pianisten. Hans nyeste film er Venus i pels (Venus in fur) fra 2013.