Pizza-droner og wifi i lygtepælen

Gadelys tilpasser sig efter, hvem der passerer, skraldespanden siger til, når den er fyldt, og GPSen i bilen kan vise vej til nærmeste ledige parkeringsplads. En ny udstilling på Dansk Arkitektur Center giver et bud på, hvordan teknologien kan gøre vores byer smartere.

På udstillingen »UPDATE – gør byen smart« på Dansk Arkitektur Center kan man bl.a. gå på en interaktiv udgave af Vester Voldgade. Fotos: DAC. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Engang brugte man papirudgaven af Kraks Kort til at finde vej rundt i en by. Man købte sine varer ved at betale en kassedame i mønter og sedler. Man slog op i en fysisk køreplan for at se, hvornår næste bus kørte. Så kom GPSen, selv-scannerne i supermarkederne og skærme med elektronisk opdatering af næste bus’ ankomst.

Teknologien har udviklet sig i rivende fart de seneste ti år, og hvad man ikke troede muligt på et tidspunkt, er i dag en naturlig del af enhver bybos hverdag. Og den digitale udvikling går kun én vej, så hvordan vil fremtidens byer se ud og fungere? Hvilke nye ting kan vi forvente?

Det er baggrunden for udstillingen UPDATE, der netop er åbnet på Dansk Arkitektur Center i København. En udstilling, der blandt andet ser på den digitale udvikling fra 1996 (hvor viden var noget, man fandt i et fysisk eksemplar af Lademanns Leksikon, og den digitale lyd var en opringning til et 56K modem) til i dag, hvor vi bruger vores smartphones til alt fra at tjekke bussens afgangstid til at checke ind på barer, restauranter og fitnesscentre.

Byen tilpasser sig vores behov

»Når smartphones taler sammen med sensorer og andre teknologiske løsninger, kan byen tilpasse sig éns behov, og man kan på den måde få byer, der fungerer bedre. Lige nu er byerne i kraft af den digitale udvikling i gang med at ændre sig drastisk, så vi synes, tidspunktet for denne udstilling er relevant,« siger kreativ direktør i Dansk Arkitektur Center, Rasmus Rune Nielsen.

Og netop det, at vores smartphones sladrer om alt, hvad vi gør, er i fokus. For mens det er smart, at der aldrig er trafikpropper, at skraldespande bliver tømt, når de er fulde, og at en bestemt type butik åbner der, hvor data viser, at en bestemt type mennesker befinder sig, kan det kun lade sig gøre ved at anvende de digitale spor, folk sætter.

»Der er brug for en snak om, hvordan man kan bruge de mange data til at skabe bedre byer uden for meget big brother,« siger Rasmus Rune Nielsen og henviser til den række arrangementer, der er tilknyttet udstillingen og blandt andet indeholder debataftener om den digitale revolution i forhold til, hvordan man bygger byer i fremtiden.

Street-art fra Mormor

Er man ikke til debataftener, kan man stadig komme ud med sin holdning på selve udstillingen. En del af den er dedikeret street art-kunstneren Mormors tegnede fortolkning af fremtidens smarte by med en ligelig fordeling af fordele og ulemper ved, at Big Brother kan følge og opfylde éns behov. Fra at en drone leverer pizzaen, og biler køres af robotter, til at låsen på ens hoveddør automatisk åbner, når man kommer hjem.

Undervejs i de tre måneder, udstillingen varer, vil Mormor alias Kristian Djurhuus tegne flere fremtidsscenarier – afhængig af de input, man som publikum kan levere på post-it-sedler.

I et andet lokale kan man tage en interaktiv tur ned ad Vester Voldgade, der i denne kontekst udgøres af en glasplade, hvor man ved at træde på for eksempel Københavns Rådhus eller spisestedet Rio Bravo blandt andet kan få at vide, hvor mange check-ins der har været, og for Rio Bravos vedkommende, hvilken smiley stedet har.

Udstillingen viser også nogle af de smart cities, der er i fuld gang med at udvikle sig rundt om i verden. Fra sydkoreanske Songdo, der blev bygget som den ultimative high-tech-by, men hvor det har vist sig, at ingen har lyst til at bo, til Vinge nær Frederikssund, som er en kommende by med et mål om 20.000 indbyggere. Den bygges med intelligente løsninger – blandt andet gadelys, der indretter sig efter, om det er en person, en cykel eller sågar en kat, der passerer.

Velkommen til fremtiden.

Hvad: UPDATE – gør byen smart. Hvor: Dansk Arkitektur Center, Strandgade 27B. Hvornår: Indtil 12. juni 2016