Pippis kunst om Palme-mordet forarger i Sverige

Sveriges største mordgåde, mordet på den tidligere svenske statsminister Olof Palme i 1986, fortolkes af nogle af Sveriges mest kendte kunstnere. Og vækker forargelse.

Foto: Thomas Klementsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mordet på Olof Palme den 28. februar 1986 har været genstand for utallige konspirationsteorier gennem tiden. Nu er mordet omdrejningspunkt for en provokerende kunstinstallation og magasinudgivelse, hvor kendte kunstnere - bl.a. Sveriges pt. mest omdiskuterede kunstner Makode Linde og Inger Nilsson, kendt for at spille Pippi Langstrømpe, fortolker Palme-mordet.

De forskellige værker blev vist ved en happening i Stockholm i lørdags i forbindelse med lanceringen af kunsttidsskriftet "Mums" #3. Bl.a. forestiller en model indsmurt i blod enken Lisbet Palme, der skriger af smerte, ligesom Makode Linde står bag en sort mand, der peger på gerningsstedet. Samme kunstner stod tidligere på året bag en kage udformet som en sort, skrigende kvinde, der blev heftigt debatteret, fordi den svenske kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar i kagen.

Vækker forargelse
Den tidligere svenske LO-formand, Stig Malm, siger til den svenske avis Expressen, at Mums iscenesættelse af Palme-mordet krænker de efterladte.

- Det er et usmageligt show, hvorfor skulle Lisbet Palme opleve dette, lyder det bl.a.

Makode Linde siger til samme avis, at han ikke ser noget problem med at beskrive Olof Palmes kone indsmurt i blod.

- Man må skelne mellem Lisbet Palme som et ikon og som person. Som et ikon, tror jeg, at du er stærk nok til at blive hyldet, hånet, prikket og gennemblødt, siger han.

Fascination for forbrydelse
Peter Wallenberg, chefredaktør på Mums, fortæller, at idéen til temaet om Palme-mordet blev født af hans fascination for forbrydelse, lovløshed, mord og grusomheder. Det er et emne, man ifølge ham altid kan tale med alle mennesker om.

- Vi er intimideret af kriminelle mennesker, siger han og understreger, at Palme-mordet rummer flere kunstneriske fortolkninger som et digt, lydoptagelser og et personligt brev til afdøde Christer Petterson, der først blev dømt og siden løsladt for Palme-mordet.

Han forstår godt, hvis nogen finder det usmageligt at glamourisere mordet.

- Men jeg tror næsten al popkultur har en grad af usmagelighed over sig. Mange Hollywood-film er også baseret på glamourisering af forfærdelige ting. Det er en måde at behandle traumer, siger han til det svenske magasin Rodeo.

Kunstværkerne fra de kendte svenske kunstnere kan kun ses i tidsskriftet Mums #3, der er trykt i et begrænset oplag og fås på udvalgte, hemmelige steder i Stockholm, Göteborg og Malmø. Se en smagsprøve her.