Pingerne brugte for mange penge

I sommer blev pladeselskabet EMI solgt til en stor kapitalfond. Siden har et internt memo afsløret overforbrug i whiskyklassen – bl.a. brugte de tidligere musikchefer to mio. om året på blomster og frugt til kontoret.

Kylie Minogue var en af de stjerner, der nød godt af EMIs rundhåndethed, mens andre stort set intet fik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marcus Brandt

Hvad er forskellen på EMI og Titanic? Jo – da krydstogtskibet gik ned, var der et godt band med om bord…

Vitsen florerer blandt medarbejdere i verdens tredjestørste pladeselskab og varsler ikke godt for fremtiden. Den globale musikindustri vånder sig. Gennem det sidste årti er antallet af solgte cd’er faldet kraftigt, især fordi stadig flere henter deres musik ned fra internettet. Samtidig har EMI lidt under flere fiaskoer på det seneste – alene Mariah Careys seneste skal have kostet et meget stort millionbeløb.

Så da kapitalfonden Terra Firma tidligere på året tilbød 2,4 mia. pund eller godt 25 mia. kr. for hele herligheden, sagde ni ud af ti aktionærer ja tak.

Briternes musikalske stolthed blev et internationalt foretagende og direktøren Eric Nicoli byttet ud med Guy Hands.

Rigtig sjov tid
Eric Nicoli kom til EMI i juli 1999 og styrede selskabet gennem fyringen af hver syvende medarbejder. Han får råd til masser af musik i sin lediggang: Officielt kunne han gå hjem med ikke færre end 2,8 mio. pund eller knap 30 mio. kr. på lommen. Det gyldne håndtryk er sat sammen af årslønnen på godt otte mio. kr. plus en halv årsløn i bonus og diverse aktieoptioner.

I det hele taget har Nicoli og hans kolleger haft det rigtig sjovt, viser det sig.

Hans mest omdiskuterede disposition var fyringen af to højt placerede chefer for et års tid siden – ifølge dagbladet The Times scorede de tilsammen over 100 mio. i gyldne håndtryk. Og for få dage siden fik dagbladet The Independent så opsnappet et internt memorandum fra Guy Hands til nogle mulige investorer.

Her gør den nye boss ikke mindst rede for sine forgængeres overforbrug af luksusvarer: Blandt småbeløbene købte man stearinlys for hele 200.000 kr. til en lejlighed i Los Angeles – et hyggested for nogle af selskabets kunstnere med venner og bekendte.

Pladeselskabets spidser ville også have det pænt på kontoret i London og brugte bl.a. to mio. årligt på blomster og frugt til formålet. Da den gamle chef stod og manglede overnatning to gange om måneden, investerede man desuden i en lejlighed til seks mio. kr. Alt i alt har ledelsen af de ca. 7000 medarbejdere kostet et pænt stykke over én mia. kr. hvert eneste år.

Alt for eftergivende
Dertil kommer dem, det hele handler om: En af selskabets kendteste kunstnere blev angiveligt lovet 156 mio. kr., før vedkommende overhovedet havde sat sine ben i studiet. Men også på det punkt varsler Guy Hands nye tider.

Tilsyneladende var forgængerne alt for eftergivende over for kunstnere som Robbie Williams og Kylie Minogue og anderledes påholdende over for andre. Berlingske Tidende har talt med en af EMIs største, danske navne på det klassiske område – han tjener stort set ingenting på sine plader.

»EMI har ikke været tilstrækkeligt attraktiv for meget populære kunstnere,« udtalte aktieanalytikeren Patrick Yau forleden til BBC.

Store forskud har været én af måderne at få kunstnerne ind i folden på, hvorefter den ene udgift bare taget den anden.