Pilmarks pris

Skuespilleren Søren Pilmark fik i går tildelt sin tredje pris for rollen som Werner Heisenberg i Michael Frayns anmelderroste stykke "København" på Betty Nansen Teatret.

Skuespilleren Søren Pilmark havde det svært i går. For hvilket ben skal man stå på, når man modtager en uforbeholden ros og hæderspris af en gruppe mennesker, som man både hader og frygter: teateranmelderne.

"Jeg kan ikke have det. Jeg ved ikke rigtigt, hvordan jeg skal opføre mig. Når der bliver sagt alt det positive, så bliver man lidt underlig til mode," sagde en afdæmpet Pilmark, da han i går på CaféTeatret modtog Foreningen Danske Teaterjournalisters pris "Teaterpokalen" for rollen som Werner Heisenberg i Michael Frayns successtykke "København", som Pilmark spillede på Betty Nansen Teatret i efteråret sammen med Lily Weiding og Henning Moritzen. Med glaspokalen og blomsterne fulgte en check på 50.000 kr. og blandt andet følgende rosende ord fra Informations Nina Davidsen:

"Du har engang flot sagt: "Film gør dig rig, TV gør dig kendt, og teater gør dig lykkelig". Din Heisenberg og din tilstedeværelse har gjort dansk teater rigt og dit publikum - heriblandt os - lykkeligt."

Det var store ord - selv for Søren Pilmark, der allerede to gange tidligere er blevet hædret for rollen med Reumert-prisen for Bedste Mandlige Hovedrolle, samt danske Bladtegneres Rasmus-prisen. Men i går var det anmelderne, der uddelte prisen, og det var med Pilmarks ord "meget dialektisk".

"Jeg ville gerne kunne holde det på afstand og sige, at jeg er ligeglad med jer anmeldere, men det er jeg bare ikke, for det betyder så utrolig meget for mig at blive anerkendt og accepteret," sagde Pilmark, som engang af sin ven og kollega Michael Moritzen har fået at vide, at "så meget accept du angler efter, findes der ikke i hele verden".

"Men lige nu rækker det her meget fint," konstaterede Pilmark og takkede.

Foreningens pris "Teaterkatten" og en check på 10.000 kr. gik til Det Kongelige Teaters viceskuespilchef Jan Maagaard for instruktionen af teatrets succes "Sælsomt Mellemspil", og fordi han - med Jens Kistrups ord - "har bragt det store drama ind i 90ernes danske teater". Maagaard forlader teatret om et år og skal derefter arbejde freelance, både herhjemme og sandsynligvis også i Sverige eller Tyskland.

Endelig gik foreningens "Initiativprisen" på 10.000 kr. til Det Lille Turnéteater.