Pigen der ikke ville sælges

Det står sløjt til med kvinders rettigheder på verdensplan. Men midt i al elendigheden er der et håb. En ny generation af kvinder har med de sociale medier fået nye våben, og man kan møde nogle af dem i den nye dokumentarfilm »Stærke kvinder«, der er blevet til i anledning af den internationale konference Women Deliver, som begynder i København i dag.

Billeder fra Louise Unmack Kjeldsens dokumentarfilm »Stærke kvinder«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad mig hviske mine ord til dig, så ingen hører, jeg taler om at sælge piger

Min stemme må ikke høres, da det er imod Sharia

Kvinder skal være tavse, det er tradition.

Sådan lyder det i en musikvideo, som den afghanske teenagepige Sonita har uploadet på YouTube. Her rapper hun forgrædt, i brudekjole med en stregkode i panden, i nummeret »Brides for sale«.

Sonita er flygtet fra sit hjemland for at undgå at blive solgt som barnebrud. Hun bor i dag i USA, og er en af de piger og kvinder, man kan møde i den nye dokumentarfilm »Stærke kvinder«, som får premiere på DR2 i morgen.

»Hun (Sonitas mor, red.) sagde til mig: »Vi er nødt til at sælge dig, for vi har ingen penge, og din bror skal bruge penge til at købe en pige.« Jeg var chokeret,« fortæller Sonita i dokumentarfilmen, der følger en række kvinder en dag i deres liv.

Leder efter håbet i det triste

Filmen er instrueret af Louise Unmack Kjeldsen, og den er blevet til under medieinitiativet Why Women i forbindelse med den internationale kvinderettighedskonference i København, der begynder i dag.

»Til at begynde med var det meget deprimerende at researche til filmen. Jeg blev helt sort indeni – og også fortvivlet på projektets vegne. For hvor skal man begynde? Hvordan kan man gribe det an? Skal man dykke ned i en tematik eller prøve at favne lidt bredt? Der er så mange problemstillinger i forhold til kvinders rettigheder og mangel på samme,« siger Louise Unmack Kjeldsen.

Særligt de tørre tal gjorde et stort indtryk på instruktøren. Hver dag bliver 8.000 piger ifølge WHO omskåret, mindst tre indiske kvinder bliver vansiret af syreangreb, 39.000 piger bliver tvunget ind i et ægteskab hvert eneste døgn.

»Vi besluttede os for at lede efter håbet midt i alt det triste og lave et portræt af nogle kvinder, der hver dag vier deres liv til at gøre en forskel for andre kvinder. Vi ville også gerne finde nogle, der gør det på en ny måde, og som ikke er traditionelle græsrodsaktivister,« siger Louise Unmack Kjeldsen om »Stærke kvinder«.

De medvirkende kvinders udgangspunkter er vidt forskellige, og nogle af dem gør bare en forskel ved at leve deres liv på en anden måde end forventet. Ud over afghanske Sonita kan man møde tre mexicanske søstre, der spiller hård rock og hitter på YouTube, og en omskåret kvinde fra Sierra Leone, der bor i London, hvor hun taler folk i lokalsamfundet ørerne fulde for at få dem til at forstå, at de ikke skal sende deres piger på ferie i hjemlandet for at få dem omskåret. Derudover følger filmen blandt andre også en lesbisk kinesisk feminist, der udfolder sig på internettet og bliver overvåget af myndighederne, og en ung indisk kvinde, der har etableret organisationen »Make Love – Not Scars«, som kæmper for et forbud mod salg af syre – blandt andet med en kampagne på YouTube, der er forklædt som de videoer med skønhedstips, som piger over hele verden dagligt opsøger på det sociale medie.

»Der er masser af kraft i de unge kvinder, og de har nogle virkemidler, som man ikke havde tidligere. Hele digitaliseringen giver håb, for ligegyldigt hvordan myndigheder eller andre forsøger at slå deres ytringer ned, kommer det ikke til at lykkes i det lange løb,« siger Louise Unmack Kjeldsen.

At bryde kæden

Det er digitaliseringen og sociale mediers skyld, at Sonita i dag kan arbejde på at skabe sig en fremtid som rapper og går i skole i USA. Hun levede som illegal flygtning i Iran, da hendes musikvideo »Brides for sale« blev et hit på YouTube og blev bemærket af en amerikansk uddannelsesorganisation, der tilbød hende et legat.

»Hun har et stort talent, er modig og har brugt sin stemme,« siger Louise Unmack Kjeldsen og tilføjer:

»Hun har brudt med forventningerne til hende. Det er der kun én generation, der skal gøre – så er kæden brudt.«

DR2 har premiere på »Stærke kvinder« 17. maj kl. 20.00. Vises desuden 18. maj 2016 klokken 17-18.30 på Det Kongelige Bibliotek/Diamanten.