Peter Bastian er død

Musikalsk blæksprutte død 73 år

Musikeren Peter Bastian er død. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Peter Bastian, en af de mest markante personligheder i dansk musik gennem flere årtier er død, 73 år. Peter Bastian var både uddannet inden for  teoretisk fysik og klassisk fagot. Han var i løbet af sin tid som musiker medlem af blandt andet Den Danske Blæserkvintet og multimusikgruppen Bazaar, og udgav i 1987 bogen »Ind i musikken«, der gav ham et bredt gennembrud for sine musik og livsfilosofiske overvejelser.

I 2011 udgav han bogen »Mesterlære – en livsfortælling«. En bog der ifølge hans egen beskrivelse handlede både om  hans eget liv ogden kulturudvikling som han havde været deltaget fra bedsteforældrendes landsbybevidsthed til det senmoderne menneske - på godt og ondt, med positiv udvikling og med hård kritik.

Bogen fik dog en meget positiv modtageslse, og Berlingske skrev for eksempel »”Den Peter Bastian, som kommer en i møde på siderne, er en mand der har meget på hjertet og usædvanlig meget at have det i.« Og det var en ganske rammende beskrivelse af Peter Bastians mangesidede og meget udadvendte virke som musiker og menings-menneske.

Fra han sidst i 60'erne som færdiguddannet blev medlem  af Den danske Blæserkvintet, og et par år efter af Balkan Trioen og frem til han sidste sommer udgav CDen »Bastians Ballader« har han spredt sig vidt i musikkens verden og samtidig lige så vidt i musikpædagogikken og livsfilosfiens baner. Peter Bastian var til det sidste en populær foredragsholder, der gerne improviserede sig frem i foredraget og som han selv beskrev tog ned fra alle hylder i livet undervejs. Han arrangerede samtidig kurser med temaer indenfor meditation og skabende fællesskaber.

Se Peter Bastian spille på sugerør og tale om sit liv:

Peter Bastian nåede at medvirke i talrige radio- og TV-udsendelser og har fået en lang række priser for både sin musik og sit øvrige virke. Blandt andet modtog hanJacob Gades Musikpris tilbage i 1968, Danmarks Radios Rosenkjærprisen - for » Formidlingen af musik og tanker af enhver god slags, på det højest tænkelige og dog så ligefremme plan« - og Gyldendals faglitterære pris i 2012. Han var desuden ridder af Dannebrog.

Hans engagement og karakteristiske stemme kunne i foråret 2010 høres gennem ni foredrag i serien Mands Minde på Vartov. Det blev en helt lille danmarkshistorie og samtidskrønike, baseret på egne iagttagelser. Foredragene er blevet hentet over en kvart million gange fra DR’s hjemmeside.

Efter endnu et år, hvor han havde kørt 60.000 km og talt for 30.000 danskere, fik Peter Bastian i efteråret 2014 konstateret en alvorlig kræftsygdom - akut leukæmi. En voldsom kemokur bragte ham i første omgang igennem i en grad, så han både kunne udgive sidste sommers CD og så sent som i februar give både koncerter og foredrag, inden sygdommen vendte tilbage for alvor.

Peter Bastian efterlader sig datteren Olga Bastian og hustruen Helle Skaarup.