Peter Aalbæk Jensen afviser overgrebsanklager: »Björk var psykisk stærkere end Trier og formentlig også fysisk stærkere«

Björks eget hold »klagede kontinuerligt over alt muligt« under optagelserne af »Dancer in the Dark«, siger filmens producent, Peter Aalbæk Jensen. »De klagede bare aldrig over det her,« siger Peter Aalbæk Jensen til Berlingske.

Den islandske sangerinde Björk skrev i et indlæg søndag på Facebook, at hun har været udsat for sexchikane fra en dansk filminstruktør. Uden at navnet på instruktøren bliver nævnt, har filmbrancheblade og den øvrige presse allerede udpeget Lars von Trier som den filminstruktør, som Björk beskylder for at have befamlet hende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den islandske sangerinde Björk skrev i et indlæg søndag på Facebook, at hun har været udsat for sexchikane fra en dansk filminstruktør. Uden at navnet på instruktøren bliver nævnt, har filmbrancheblade og den øvrige presse allerede udpeget Lars von Trier som den filminstruktør, som Björk beskylder for at have befamlet hende.

Den eneste spillefilm, Björk har medvirket i med en mandlig instruktør, er nemlig den 19 år gamle guldpalmebelønnede filmmusical »Dancer in the dark«, der havde Björk i hovedrollen.

I dag tilskriver filmproducent Peter Aalbæk Jensen beskyldningen en magtkamp, der under stor offentlighed udspandt sig mellem instruktøren og hovedrolleindehaveren, samtidig med at han afviser den konkrete beskyldning som utroværdig.

»Der var en heftig magtkamp mellem Trier og Björk, hvad vi heller ikke dengang lagde skjul på. Og det var en magtkamp, som Björk selv startede ved at ankomme 24 timer for sent til sit første møde med os, idet hun meddelte os, at der lige havde været en fest, hun skulle have overstået,« siger Peter Aalbæk Jensen.

Han finder det usandsynligt, at et overgreb fra Triers side skulle have undgået Björks medarbejderes opmærksomhed - et hold, der ifølge Peter Aalbæk Jensen talte 19 mennesker, inklusive hendes manager og agent, samt en række personlige assistenter.

»Hun boede i en villa, vi havde lejet med 19 venner. Hun var altså ikke en ensom lille pige helt alene i den store verden for første gang. Hun var en verdensstjerne, der på det tidspunkt var økonomisk stærkere end hele Zentropa. Hun var psykisk stærkere end Trier - og formentlig også fysisk stærkere,« siger Peter Aalbæk Jensen.

Den 51-årige Björks meddelelse kommer efter den meget omtalte fyring af den amerikanske filmproducent Harvey Weinstein, der af adskillige kvindelige skuespillere er blevet beskyldt for seksuelle overgreb.

Björk skriver på Facebook, at hun er »inspireret af kvinder alle steder, som online står frem, til at fortælle om sine egne erfaringer med en dansk instruktør,« og at hun efter sin indtræden i skuespilfaget forstod, at »seksuel chikane er normen og en fast bestanddel af branchen«.

Lars von Trier har selv, over for Jyllands-Posten, afvist beskyldningen og understreget, at sagen intet har på sig.

»Gå tilbage og se på oplysningerne, der kom ud dengang. Det var én stor konflikt. Jeg har ikke gjort det,« siger Lars von Trier, der ifølge BT ikke ønsker at kommentere sagen yderligere for at undgå mudderkastning.

Björk beskylder tillige i sit facebookopslag filmholdet for, at de »gjorde det muligt« (»enablede«) og ligefrem opfordrede til, at overgreb kunne finde sted.

Peter Aalbæk Jensen afviser ikke, at Björk kunne have følt, at alle medlemmer af filmholdet, der talte mellem 75 og 100 mennesker, var imod hende.

»Og derfor var det godt, at hun havde sin talsmand, sin manager og sit eget hold assistenter, som, skal jeg hilse og sige, kontinuerligt klagede over alt muligt. De klagede bare aldrig over det her. Det var en absurd konflikt, og derfor undrer det mig, at det her aldrig nogensinde er blevet nævnt før,« siger Peter Aalbæk Jensen.

Han vurderer ikke, at Zentropa på nuværende tidspunkt vil forlange oprejsning eller foretage sig noget i anledningen af Björks beskyldninger.

»Min personlige vurdering er, at det er 19 år siden, og jeg orker ikke flere slagsmål med Björk. Hun skal have en stor tak for alt det, hun gjorde for filmen, men dybest set kunne hun aldrig acceptere, at det ikke var hende, der skulle bestemme, hvad der skulle ske på filmen,« siger Peter Aalbæk Jensen.


Anders Refn, har været assisterende instruktør for Lars von Trier på flere af hans film, og var det også på »Dancer in the dark«. Han har aldrig lagt mærke til eller hørt om at der skulle have forekommet seksuelle trakasserier under samarbejdet med Björk.

»Det er jo kendt at der var en ret voldsom konflikt mellem Lars og Björk, og jeg ved også, at hun syntes at det var en følelsesmæssigt hård oplevelse at være på sin første filmoptagelse. Men jeg har ingen erindring af, at der skulle have været noget andet end det,« siger Anders Refn.

Var der situationer som man efterfølgende kunne have fortolket som seksuelt grænseoverskridende?

»Nej, bestemt ikke. Som anden instruktør lavede jeg filmens sidste optagelser med Björk i USA, og lavede også noget eftersynkronisering med hende. Jeg fik ikke noget tidspunkt indtryk af, at der havde været den slags undertoner i den konflikt. Det er helt nyt for mig,« siger Anders Refn.

Han siger at forelskelser og romantiske forhold selvfølgelig er forekommet mellem instruktører og skuespillere, men at det generelt er en dårlig idé i kunstnerisk henseende for en filminstruktør at have forhold til en af sine skuespillere.

»Jeg fraråder det selv på det kraftigste. Det kan ødelægge hele stemningen på et filmhold, da de andre skuespillere selvsagt hurtigt vil føle sig fravalgt. Så det er meget dumt,« siger Anders Refn.