Perserkatten er klar til at vise kløer

Den iransk-amerikanske komiker og skuespiller Maz Jobrani, der i sine shows spiller på forskellige kulturelle stereotyper, gæster Danmark på mandag.

Når den iransk-amerikanske komiker og skuespiller Maz Jobrani optræder i Amager Bio i København mandag kl. 20, er det samtidig anden gang, han besøger Danmark. Sidste gang var i Tivolis Glassal i 2010. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maz Jobrani blev for alvor kendt som en del af standup-gruppen »Axis of Evil«, der blev etableret i 2005. Gruppen bestod af fire mellemøstlige komikere, der tog fat på deres egen kultur og det at være bosat i USA med en mellemøstlig baggrund.

Det bragte dem på turné igennem USA, og i 2007 gav de 27 totalt udsolgte shows i mellemøstlige storbyer som Riyadh, Dubai, Beirut, Cairo, Kuwait og Amman.

En del år er gået siden da, men 42-årige Maz Jobrani, der i mellemtiden er blevet far til en pige og en dreng på tre og fem år, har holdt sit godt skårne tungebånd »skarpt«, som han selv udtrykker det.

Hans fans kender ham i rollen som »perserkatten«, der gør grin med amerikanere med iransk baggrund, og han er klar med standup-komik i verdensklasse, når han med sit nye show »My Lion is Moist« træder op på scenen i Amager Bio i København mandag aften.

»Sidste gang, jeg besøgte Danmark, var i november 2010. Jeg kan huske, at vejret var hundekoldt, men velkomsten hjertevarm. Nu skal jeg besøge jeres smukke land igen, så nu håber jeg, at både vejret såvel som velkomsten bliver varm,« siger Maz Jobrani til Berlingske i et Skype-interview.

Allerede som 12-årig, da han var med i skoleteateret på Redwood High School i nærheden af San Francisco i det nordlige Californien, blev han vild med at optræde.

Hans store idol var den bidske amerikanske komiker Eddie Murphy, og Jobrani ville gøre alt for at blive som ham. Men hans indvandrerbaggrund holdt fast i ham, da hans forældre på det kraftigste opfordrede ham til enten at blive læge eller advokat. Det var der nemlig prestige i, understregede de.

»Mine forældre var enormt støttende i alt, hvad jeg foretog mig som ung, men jeg tror ikke, de rigtig forstod, at der fandtes andre livsførelser og måder at være succesfuld på andet end at blive læge eller advokat. Og det var ikke kun iranske forældre, men indvandrerfamilier generelt, der tænkte på den måde,« siger Maz Jobrani, som derfor tog en akademisk uddannelse, en bachelor i statskundskab og italiensk, før han i en sen alder besluttede sig for at satse benhårdt på en karriere inden for standup og skuespil.

»Jeg var sådan set glad nok for mine fine titler, men som stor fan af komik elskede jeg at fjolle rundt og blive oppe til sent på natten sammen med mine venner og se late night-shows som »Saturday Night Live«. Jeg erkendte først i en alder af 26 år, at man kun lever én gang, og at man derfor bør gøre nøjagtigt det, man elsker,« siger Maz Jobrani.

Et stort skridt fra forældrenes ambitioner

Her var han så. Midt i tyverne. Halvvejs færdig med sin uddannelse og halvvejs færdig med at »tilfredsstille« sine forældre og blive det, som de mente var rigtigt for ham.

»Mine forældre var ikke amerikaniserede og fordomsfrie. De fortalte mig ikke »hey, bare gør det, du vil«. Så det var et stort skridt pludselig at skulle overbevise dem og ikke mindst mig selv om, at jeg ville være komiker,« siger Maz Jobrani smågrinende og fortæller, at han af flere indvandrerfamilier sidenhen hånligt er blevet spurgt »så du er komiker, hva’? Er det egentlig dit rigtige job, eller sælger du så også biler ved siden af?«

Men Maz Jobrani har bevist ikke alene for sine forældre, men for hele omverdenen, at han har et særligt talent, hvad angår skuespil og standup. Et kig på hans CV afslører, at manden med den karakteristiske skaldede isse og »motherfucker«-skægget har optrådt i adskillige biroller i mere eller mindre store film og komedier og har flere roller i vente.

I 2005 var han med i filmen »Tolken«, hvor stjerner som Nicole Kidman og Sean Penn pryder rollelisten. Herudover har han bl.a. været med i komedien »13 snart 30«, der har Jennifer Garner i hovedrollen, og han har haft gæsteroller i serier som »24 timer«, »Skadestuen«, »True Blood« og »Last Man Standing«.

»Jeg elsker skuespil, selv om det er så fandens konkurrencepræget. Der er i Hollywood altid omkring 20 andre skuespillere ved hver enkelt audition, som er fantastisk gode og måske endda meget bedre end dig. Derfor skal man være enten ekstremt tålmodig for at få en rolle eller have andre jern i ilden,« siger Maz Jobrani og uddyber:

»Jeg er virkelig heldig at have standuppen ved siden af som supplement til min skuespillertrang. Når jeg er på turné eller står på scenen på Laugh Factory eller Comedy Store (spillesteder i Los Angeles, red.) og fyrer jokes af, er det i høj grad også en form for skuespil. Her bliver mit materiale, ting der har inspireret mig i den virkelige verden, sat på formel, overdrevet og dramatiseret.«

Ved siden af turneen er han ved at forberede indspilningen af filmen »Jimmy Vestvood: Amerikan Hero«, som han selv har været med til at skrive, producere og spiller hovedrollen i.

Filmen handler ret beset om en fyr fra Iran, der som kæmpe Steve McQueen-fan er fuldstændig besat af tanken om at rejse til USA for at blive en amerikansk politihelt. Han er heldig og vinder Green Card-lotteriet (permanent opholdstilladelse, red.) og hopper derfor på det første fly til USA. Men til hans store skuffelse er det bedste job, han kan få, et job som sikkerhedsvagt i den lokale grønthandel. Men han nægter at give op og er fast indstillet på, at han nok skal redde verden derfra, koste hvad det vil.

»Jimmy Vestvood: Amerikan Hero« forventes at få amerikansk premiere senere i år eller i begyndelsen af 2015.