Per Arnoldi forlader kunstrådet

Billedkunstneren Per Arnoldi forlader posten som formand for Statens Kunstråd blot syv måneder efter, at han blev udnævnt.

Kunstneren, Per Arnoldi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godt syv måneder. Så kort tid sad billedkunstneren Per Arnoldi i formandsstolen for Statens Kunstråd, før han nu har valgt at trække sig med omgående virkning.

I et brev til kulturministeren motiverer Per Arnoldi bl.a. sin beslutning med, at hvervet som formand ikke har været velegnet for hans gemyt, samt at hans atelier kalder med stadig stærkere stemme.

- Jeg skal ikke underholde med søvnløse nætter og panikanfald, men blot konstatere at den konstruktion jeg har prøvet at fungere i, nok ikke er velegnet for mit gemyt og temperament, skriver Per Arnoldi bl.a. i brevet til Kulturministeren.

- Jeg tvivler på, at en udøvende kunstner kan håndtere det bureaukrati, der måske er en nødvendig del af den statslige kunststøttes store maskine. Jeg er også stærkt i tvivl om hele Kunstråds-konstruktionens virke og væsen, skriver Arnoldi videre.

Per Arnoldi skulle have siddet som formand frem til 31. marts 2015. Han har ikke ønsket at uddybe sin beslutning yderligere over for Berlingske.

En chance

Statens Kunstråd blev oprettet i 2003 og uddeler hvert år cirka 400 mio. kroner i kunststøtte. Det var den forrige kulturminister Per Stig Møller (K), der udnævnte Per Arnoldi. Ved sin tiltræden 1. april i år sagde Per Arnoldi bl.a. til Jyllands-Posten:

"Jeg har gjort mig ældre og mere reaktionær, end jeg i virkeligheden er. At blive udnævnt som formand har fået et af mine værste karaktertræk, ironien, til at blomstre i fuldt flor. Er jeg den rigtige mand til denne stilling? Det ved jeg sgu ikke. Man kan ikke sige andet, end at de har taget en chance ved at vælge mig."

Kulturminister beklager

Den nuværende kulturminister Uffe Elbæk (R) beklager beslutningen.

- Det er med stor beklagelse, at jeg har modtaget Per Arnoldis beslutning om at stoppe som formand for Statens Kunstråd før tid. Jeg respekterer naturligvis Per Arnoldis beslutning, som jeg kan forstå er motiveret af personlige overvejelser og herunder bl.a. af ønsket om at få mere tid til sit kunstneriske virke. Jeg vil benytte lejligheden til at takke Per Arnoldi for den fine indsats, som han nåede at levere på posten, siger Uffe Elbæk.

Umiddelbart før folketingsvalget afleverede det såkaldte Kunststøtteudvalg med Tivoli-direktør Lars Liebst i spidsen en rapport om, hvordan man i fremtiden kan indrette kunststøttesystemet. Udvalget foreslår bl.a., at man nedlægger Statens Kunstråd og Statens Kunstfond og i stedet opretter et samlet Kunstinstitut, der skal stå for uddeling af kunststøtten. Denne rapport sendes nu i høring med henblik på, om der skal ske ændringer af kunststøttesystemet i fremtiden.

Der vil snarest muligt blive konstitueret en ny formand for Statens Kunstråd.