Pengestrid førte til exit fra Arn-film

Splid om penge førte til, at svensk tv droppede et af de dyreste skandinaviske filmprojekter nogensinde. Instruktøren er uforstående.

Scanpix Fold sammen
Læs mere

Et slagsmål om kontrakter og penge har højst overraskende fået SVT, det svenske svar på DR, til at droppe den økonomiske støtte til en storstilet filmatisering af Jan Guillous Arn-krønike, der med en pris på 210 mio. svenske kroner er en af de dyreste i skandinavisk filmhistorie.

Gunnar Carlsson, der programchef for SVT Drama, siger, at beslutningen blev truffet, fordi producenterne ikke overholdt kontrakten. Han afviser, at der er er noget i vejen med kvaliteten af materialet, som det ellers har været hævdet.

»Vi var blevet lovet to film og en tv-serie på seks afsnit. Men med det materiale, der foreligger, vil meget af materialet bliver genbrugt, og det devaluerer jo vores produkt,« siger Gunnar Carsson.

»Derfor har vi forhandlet med SF (Svensk Filmindustri, der er producent, red.) om at sætte prisen ned, men da vi ikke kunne nå til enighed, har vi været nødsaget at trække os ud af projektet. Vi kan ikke på den måde bare bruge løs af vores licensmidler. Det handler også om at sende et signal om, at vi kræver, at kontrakter bliver overholdt,« siger han.

Peter Flinth, der er instruktør på både tv-serien og de to planlagte film er også uforstående. Han har netop påbegyndt klipningen af materialet.

»Jeg har fulgt det manuskript, som er blevet godkendt, og derfor var det noget af en overraskelse, at SVT trak sig ud.«

Han forklarer videre, at det hele tiden - uanset hvad Gunnar Carlsson siger - har været planen, at noget af materialet skal bruges i både film og TV-serie:

»I TV-serien er der mere tid til detaljer, mens klipningen i biograffilmene er mere effektiv og dropper nogle sidehistorier. Sådan gjorde vi også, da vi filmatiserede 'Jerusalem' og 'Den Gode Vilje', som også er både film og TV-serie.«

Tilbage står Jan Guillou, der skrev Arn-bøgerne. Han er ifølge svenske medier rasende. Hans Arn-krønike er solgt i over 1,7 mio eksemplarer, og med svensk tv's exit er filmatiseringen ikke kommet godt fra start.

»Når SVT går ud og skader projektet på denne måde, er der ikke bare tale om ussel adfærd, men også uhæderlige gangstermetoder. Det er ren og skær hævnaktion,« siger han.

Gunnar Carlsson er mildest talt uenig. Der er ikke tale om nogen hævnaktion:

»Jeg er den første til at beklage, at vi ikke kunne komme overens. Jeg har arbejdet med det her projekt i over to år og engageret mig vældig meget. Det er et meget vigtigt filmprojekt.«