Penge til runesten tages fra kunstfond

DF havde ønsker for 60 mio. kroner årligt, men kulturordføreren er godt tilfreds med de ni mio. kroner, man har fået til bl.a. gamle træskibe, runesten og dansk filmarv. Pengene tages fra kunststøtten.

Alex Ahrendtsen (DF) er tilfreds med finansloven. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk kulturarv skal styrkes for sammenlagt 36 mio. kroner de næste fire år. Det er et flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti blevet enige om ved finanslovsforhandlingerne.

Den største pose penge – 17 mio. kroner – skal gå til digitalisering af dansk film, men der er også afsat beløb til ordnet.dk, til bevaring af runesten og gamle træskibe, til markering af 100-året for salget af De Danskvestindiske Øer og til formidling af Danmarks historie for børn og unge.

Samtlige poster er hentet fra den ønskeliste, som Dansk Folkeparti havde med ved forhandlingernes start, og selv om der er langt fra 36 mio. kroner op til det mål på i alt 240 mio. kroner – 60 mio. årligt – som partiet gik til forhandlingerne med, er kulturordfører Alex Ahrendtsen godt tilfreds.

»Vi er det eneste parti, der overhovedet har haft kultur på dagsordenen under finanslovsforhandlingerne, og jeg glæder mig over, at vi nu for første gang har fundet penge til at gøre den danske filmarv tilgængelig og sikret for eftertiden. Det er helt vidunderligt,« siger han.

»Det er også glædeligt, at vi har fundet penge til, at runestenene kan blive renoveret og bevaret, det er en meget fin kulturarv, som ellers risikerer at gå tabt. Det samme gælder pengene til Skibsbevaringsfonden, hvor ejere af gamle træskibe – private og foreninger – kan søge om penge. Det er en simpel og god måde at understøtte den sejlende private kulturarv på.«

Endelig har Alex Ahrendtsen store forventninger til den formidling af Danmarks historie for børn og unge, der er afsat i alt tre mio. kroner til de kommende to år. Præcis hvordan det skal ske, fremgår ikke af finansloven, men Alex Ahrendtsen forestiller sig, at f.eks. musikeren og entertaineren Sigurd Barrett kunne komme i spil.

»Han har sin helt egen måde at formidle på, og det gør han fantastisk,« siger han.

Konsekvenser for kunsten

Mindre begejstring er der i Statens Kunstfond, hvorfra pengene til det hele bliver hentet, nemlig ved en beskæring af fondens bevillinger med to procent årligt de kommende fire år. Det er ifølge kunstfondens formand, museumsdirektør Gitte Ørskou, en uheldig prioritering.

»Det kan ikke undgå at få konsekvenser, når der skal spares 36 mio. kroner på talentudvikling og udvikling af vækstlaget,« siger hun.

»Det vil man helt sikkert kunne mærke i kunstmiljøet.«

Skuffelse er der også hos Danmarks Underholdningsorkester, som i DFs oprindelige finanslovsforslag stod til en årlig støtte på fem mio. kroner. Det er netop det tilskud til drift og kunstnerisk udvikling, som ifølge direktør Stine Nissen er nødvendigt for orkestrets videreførelse. Men det blev der ikke flertal for.

»Det er ærgerligt, men vi håber stadig, at det lykkes at skaffe tilstrækkelige midler til at realisere i hvert fald en del af projektet,« siger hun.

Orkestret har givet sig selv frist til jul til at skaffe tilstrækkelig økonomisk opbakning. Ellers lukker man.

»Men vi håber at skaffe penge nok til i hvert fald at kunne fortsætte med den klassiske del af orkestrets aktiviteter og samarbejdet med Adam Fischer (chefdirigent, red.),« siger Stine Nissen.

Kunne være »møj wærre«

Kulturminister Bertel Haarder (V) er som udgangspunkt godt tilfreds med resultatet af finanslovsforhandlingerne på kulturområdet.

»Jeg synes, at Dansk Folkeparti har stillet nogle rimelige forslag om digitalisering, bevarelse af runesten og træskibe samt historieformidling. Det er gode formål,« siger han.

»Men jeg er selvfølgelig ked af, at de penge tages fra kunstfonden.«

Regeringen friholdt i sit finanslovsudspil kunststøtte og filmstøtte for den såkaldte »grønthøsterbesparelse« på to procent årligt. Men det kommer altså alligevel ikke til at gælde for Statens Kunstfond, erkender ministeren.

»Det her er en undtagelse,« siger Bertel Haarder.

»Men det er vel at mærke ikke to procent, som vokser i de følgende år, sådan som det er tilfældet på alle driftsområderne. Så jeg er sikker på, at formanden, Ditte Ørskov, som jo er nordjyde, er enig med mig, når jeg siger, at det kunne have været »møj wærre«.«

Netop besparelserne på de statslige driftsområder fik tidligere på måneden Nationalmuseet til at melde ud, at man dropper en række kommende særudstillinger, bl.a. den stort anlagte udstilling i anledning af 100-året for frasalget af det tidligere Dansk Vestindien i 2017. Nu er der så afsat i alt tre mio. kroner på finansloven i 2016-17 netop til en markering af jubilæet. Men det er langt fra sikkert, at pengene vil blive brugt til, at udstillingen alligevel kan etableres, understreger både Bertel Haarder og Alex Ahrendtsen.

»Det tvivler jeg meget på. Udmøntningen af de tre mio kroner skal drøftes med forligspartierne, især DF, som har stillet forslagene,« siger Bertel Haarder.

»Jeg synes i øvrigt, det var en lidt uheldig reaktion fra Nationalmuseet straks at tage udstillingen som en slags gidsel. Det tror jeg også, at man har fortrudt. Og jeg er glad for at konstatere, at der gøres ganske meget ud af markeringen i de faste udstillinger. Der er jo ingen grund til kun at fortælle om De Danskvestindiske Øer i jubilæumsåret. Det er ligeså relevant alle andre år.«