Paven som drag queen censureret fra italiensk museum

Paven i trusser og strømpebånd og Jesus som transvestit går ikke an på Milanos bonede gulve. En udstilling om homoseksualitet og kunst er blevet censureret.

En skulptur af paven med trusser og strømpeholdere og en stor blond paryk er så grænseoverskridende, at Milanos politikere har besluttet at censurere en kunstudstilling.

Udstillingen »Kunst og homoseksualitet: Fra von Gloeden til Pierre og Gilles«, er et kommunalt projekt og skulle have været åbnet for publikum sidste uge, men efter en lukket fremvisning begyndte protesterne. Først og fremmest fra organisationen Catholic Anti-Defamation League, der blandt andet bekæmper latterliggørelse af den katolske tro. Organisationen har truet med at anmelde arrangørerne og beskylder Milanos kommune for at overtræde internationale aftaler og fornærme Vatikanets statsoverhoved. To værker er i organisationens skudlinje: Ud over den føromtalte paveskulptur, der bærer navnet »Miss Kitty«, protesterer organisationen mod en pornoudgave af Michelangelos berømte marmorskulptur »Pieta«. Originalen i Peterskirken afbilder Jomfru Maria, der holder den korsfæstede Jesus i sine arme. I udstillingens version er Guds søn erstattet af en lolitadukke.

Protesterne fik Milanos borgmester, Letizia Moratti, til at udskyde åbningen for at gennemgå hvert enkelt værk og trykke katalogerne om. Gennemgangen resulterede i, at ti ud af de 150 værker blev fundet for grænseoverskridende, og det fik Milanos kulturborgmester, Vittorio Sgarbi, til at nægte at åbne udstillingen Sgarbi stod selv for indkøbet af blandt andet den pikante pavebuste. Han indvilligede i at censurere »Miss Kitty« samt et billede af et regeringsmedlem, der hilser på en transvestit med ansigtstræk som Jesus.

I et åbent brev til Milanos borgmester kalder han borgmesterens beslutning for censur og skriver, at han kun har gjort sin pligt.

»Hvis ikke man laver skandale, så er der ikke tale om kommunikation,« skriver Vittorio Sgarbi.

Sgarbi er ikke kun et kendt ansigt i Milano. Han er TV-kendis og provokatør, der har stillet op på stort set alle italiens politiske lister fra fascisterne til kommunisterne.

Også Italiens forening for bøsser og lesbiske, Arcigay, kritiserer kommunens valg.

Ud over de tre omtalte værker indeholder udstillingen malerier, skulpturer, fotografier og tegninger fra hele verden. De fleste af værkerne indeholder subtile hentydninger til det homoseksuelle univers og er lavet af både homoseksuelle og heteroseksuelle kunstnere. Vittorio Sgarbi planlægger nu at åbne udstillingen i Napoli.