Patriarken

Thomas Larsen og Finn Mortensen: »Mærsk Mc-Kinney Møller – et personligt portræt af Danmarks største erhvervsmand« Thomas Larsens og Finn Mortensens nye bog om Mærsk Mc-Kinney Møller er en gribende og helstøbt skildring af en forretningsmand, der kan være både beleven, generøs og benhård.

Foto fra bogen Fold sammen
Læs mere
Foto: Tine Harden
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mærsk Mc-Kinney Møller og verdensfirmaet på Esplanaden fylder allerede godt på hylderne hos de danske boghandlere. Thomas Larsens og Finn Mortensens »Mærsk Mc-Kinney Møller – et personligt portræt af Danmarks største erhvervsmand« er dog ikke en traditionel erhvervsbiografi, men snarere en samling interview med mennesker tæt på hovedpersonen.

Sådan en bog fordrer fortrolighed og dermed åbenhjertig samtale. Ellers ender den som rygklapperi og ligegyldige komplimenter. Kun det relativt korte interview med den aldrende republikanske senator John Warner er uden de nødvendige nuancer – måske på grund af sprogbarrieren. Ellers er det lykkedes Berlingske Tidendes altid loyalt borgerlige kommentator Thomas Larsen og samme avis’ tidligere erhvervsredaktør Finn Mortensen at komme helt tæt på de interviewede personer.

Bogen indledes med et privat portræt, »Bag om myten«, hvor der er samtaler med datteren Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, kunstneren Per Kirkeby og den fortrolige ven Poul Svanholm. Datteren istemmer bogens gennemgående tone: Den handler om at nuancere myten om den magtfulde »Hr. Møller«. En barsk forretningsmand, ja, men også en hjælpsom far, humoristisk ven og galant verdensmand.

Det er tankevækkende, at alle de medvirkende forholder sig til Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla. På den måde bliver bogen samtidig den første større præsentation af en af Danmarks mest magtfulde kvinder. Man får indtryk af en vellidt og kompetent dame og en fornemmelse af, at hun har været ganske afgørende for bogen. Forfatterne sender hende en »varm tak for at have dedikeret mange timer til projektet«, og det virker usandsynligt, at den 95-årige hovedperson ville have deltaget uden hendes samtykke, endsige opfordring.

Mærsk Mc-Kinney Møller er en af tidens sidste store patriarker. En anakronisme – og derfor så fascinerende. Seniorrederen er tiltrukket af mødet med andre typer: Kunstnere, politikere, sportsfolk, kongelige ... Per Kirkeby siger således, at »jeg er uden for systemet … og jeg har opfattet det, som om han følte det som en berigelse at møde den verden, jeg repræsenterede, ligesom jeg har følt det berigende at møde ham«.

Interviewet med Jess Søderberg, »Mærsks højre hånd gennem 16 år«, er ganske enkelt fremragende. Her bliver hovedpersonen præsenteret loyalt, men også med menneskelig »kant«. Erhvervsmanden Jan Leschly følger op med et nuanceret og interessant billede af sammenhængen mellem det charmerende, belevne, generøse og omsorgsfulde og det benhårde og brutale, mens bestyrelsesformanden, Michael Pram Rasmussen, er meget optaget af, hvordan arven fra Mærsk Mc-Kinney Møller kan forvaltes bedst muligt. Han fremhæver hans internationale netværk, arbejdsmoral og etiske standard, men arven fra fortiden er jo også en kolossalt spredt koncern, hvor det er vanskeligt at se sammenhæng mellem supermarkeder, boreplatforme, containerterminaler og skibsværfter, og hvor kommandovejene kan virke tunge og formelle.

I det sidste kapitel runder Mærsk McKinney-Møller selv af. Her er det en livsklog, men bestemt herre, som taler. Der bliver lagt vægt på veneration for virksomhedens stifter, A.P. Møller, samt det tætte og hjertelige forhold til Ane: »Jeg er gammel og gammeldags. Hun er en nulevende, nytænkende person.«

Thomas Larsen og Finn Mortensen har begået et gribende, helstøbt portræt, som skiller sig positivt ud fra mængden af tidligere A.P. Møller Mærsk bøger. Bogen er en ægte page turner. Primært fordi der bag deltagernes agtelse og hengivenhed anes kritiske og dermed menneskelige, nuancer.

Nu er markedet for Mærsk-bøger forhåbentlig mættet i en rum tid, men denne bog kunne sagtens bære en TV-dokumentar-version. Hermed en stille bøn til DR: Fortællingerne om Mærsk Mc-Kinney Møller og hans slægt er ikke alene erhvervshistorie, det er også danmarkshistorie og indimellem verdenshistorie.

Martin Jes Iversen er .