Paprika Steen serverer sur-sød and med dysfunktionelt tilbehør i forrygende julefilm

»Den tid på året«, instrueret af Paprika Steen, er så morsom, at man tager sig i at grine højt sådan cirka hvert femte minut, så tragisk, at hjertet knuger sig sammen, så pinlig, at tæerne krøller som sovsemættede servietter. Og samtidig, under alt det andet, præcis så hjertevarm, som årstiden kræver.

Der er store smil rundt om julebordet i Paprika Steens »Den tid på året« – men facaderne krakelerer hurtigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Klaus Vedfeldt/Nordisk Film

Julen er hjerternes fest. Årets hyggeligste aften. Tiden, hvor familien lader mobilen ligge i lommen og samler sig om middagsbord og juletræ. Eller … det er i hvert fald, hvad reklamerne gerne vil bilde os ind. Rigtigt mange mennesker har nemlig et lettere ambivalent forhold til julen, for det er ikke altid så hyggeligt, når familien samles. Selv når det kun sker én gang om året.

Det er, som om dampen fra rødkålsskålen helt automatisk får limen til at blive så blød, at møjsomt samlede sprækker og sår springer op, pivåbne og styrtblødende – ikke mindst hvis blodet er fortyndet af et par glas Barolo eller syv. Så er det, at sandhederne, det gamle nag og misundelsen over, hvem der fik de største julegaver, kommer på bordet.

Det gør de i hvert fald hos Katrine og Mads, der troligt inviterer familien til alle årets sammenkomster, også selvom det er lidt af en prøvelse. For søster Barbara er en indebrændt præst, der maskerer, hvor ulykkelig hun er, med et solidt lag overlegen nedrakkeri, lillesøster Patricia er lige kommet ud af endnu et afvænningscenter, mor er flygtet til Frankrig, hvor hun ligger i hvidvinslage med sine veninder, far er stukket af med en ung kone – og så er vi ikke engang nået til svigersønner, børn og andet løst påhæng. Der er nok af skeletter i skabene, og de danser alle sammen med om juletræet!

»Paprika Steen og manuskriptforfatter Jakob Weis undgår alt, hvad der bare ligner klicheer, og får fremstillet alle de klassiske (arke)typer som mennesker af kød og blod, fejlbehæftede, forfærdelige, grinagtige – men også åh, så menneskelige.«


Rammer plet i den tragikomiske juleløgn

Portrættet af den dysfunktionelle familie lyder måske som noget, vi har set før, men det fuldkommen forrygende ved »Den tid på året« er, hvordan Paprika Steen og manuskriptforfatter Jakob Weis undgår alt, hvad der bare ligner klicheer, og får fremstillet alle de klassiske (arke)typer som mennesker af kød og blod, fejlbehæftede, forfærdelige, grinagtige – men også åh, så menneskelige.

Det kan godt være, vi griner ad dem og bliver irriterede på dem, men vi føler også med dem og forstår, gradvist, hvorfor de handler, som de gør. Der er en empati og en genkendelighed i karakterarbejdet, der gør, at man ganske enkelt får lyst til at give hele den forkvaklede familie et kram. Når man altså lige er færdig med at grine. For hold nu op, hvor er det sjovt i al sin tragedie, når mormor synger Piaf i sin brandert, og lillesøster sætter arrige spørgsmålstegn ved den moderne families eksistensgrundlag fra prædikestolen selve juleaften.

For »Den tid på året« handler ikke kun om juleaften, men om selve familien som enhed. En konstruktion, der engang var en praktisk, social forudsætning for overlevelse, men som i dag kun holdes sammen af det skrøbelige klisterstads, der kaldes kærlighed. Flere gange undervejs i »Den tid på året« ønsker man, at en eller flere omkring bordet bare ville rejse sig op og gå. Ud at trække lidt frihed og frisk luft ind i lungerne. Alligevel er lettelsen mærkbar, når en snestorm viser sig at gøre netop det umuligt. For vi har brug for familien. Trods alt. Den er vores historie, vores fortid, fremtid og nutid. Vi skal passe på den og værne om den, selv når vi næsten ikke kan holde den ud. Ellers bliver vi ensomme mennesker.

Alt det rammer »Den tid på året« lige midt i målskiven. Det skyldes Paprika Steens veludviklede blik for de små detaljer i det store billede og ikke mindst Weis’ replikker, der er knivskarpe som smadret krystal og ligger lige, hvor de skal i munden på de dygtige skuespillere, der foruden Paprika Steen selv blandt andre tæller Sofie Gråbøl, Karen Lise Mynster og Patricia Schuman. Hold nu op, hvor spilles der godt over hele linjen!

Hvis du gruer bare det mindste for den forestående højtid, så skynd dig ind at se »Den tid på året« og bliv bekræftet i, at der er familier, der er lige så slemme – måske endda endnu værre – end din. For jo, julen er hjerternes tid. Også de knuste, knugede og bitre. Og det skal der også være plads til.

»Den tid på året«

Instruktør: Paprika Steen.

Medvirkende: Paprika Steen, Sofie Gråbøl, Lars Brygmann med flere.