På vandring med Joyce - og andre historier

11BKUDublin-082535.jpg
Forfatteren James Joyce med klap for øjet.
Læs mere
Fold sammen

Dublin

HHHHHI

Redaktør: David Jacobsen Turner. Sider: 282. Pris: 250 kr. Forlag: Aarhus Universitetsforlag. Serie: Vide verden.

Af Jørgen Johansen kultur@berlingske.dk

Det er de færreste storbyer, der har sult som en af sine vigtige attraktioner. Men i Dublin er et par af de populære turistmål en skulpturgruppe med fire skeletmagre skikkelser på Custom House Quay og lige i nærheden museumsskibet Jeanie Johnston Tall Ship, der fortæller historien om den store irske hungerkatatrofe 1845-49, da kartoffelhøsten slog fejl, og udvandringen til USA og Canada for alvor tog fart. Det er London-korrespondenten Lone Theils, der har skrevet kapitlet om »den store sult« eller på irsk »An Gorta Mór« til bogen om Dublin, som er endnu en inspirerende og horisont-udvidende tilføjelse til Aarhus Universitetsforlags samling af storbyportrætter i serien »vide verden«.

For ikke helt at tage appetitten fra rejselystne danskere skal det hurtigt tilføjes, at lige ved siden af hunger-historien står et kapitel med direkte adresse til de mere madglade Dublin-turister. Under overskriften »spis grådigt, frodigt og forfinet« viser forfatteren Kristian Ditlev Jensen veloplagt vej til en række meget forskellige spise- og drikkesteder, hvor der serveres stort set alt, inklusive »full irish breakfast« og »Guinness stew«, og hvor irsk whiskey med det ekstra »e« konsumeres i stride strømme.

I Dublin er en litterær smage- eller tasting-tur i hælene på Mr. Bloom fra James Joyces legendariske roman »Ulysses« en indlysende mulighed, og med eller uden mad er Dublin-bindet uden tvivl et af de udspil i den stimulerende storbyserie, hvor bøgerne og sangene spiller den mest toneangivende rolle, fra forfatteren Nicolaj Stochholms intro med »Book of Kells« og den smukke Molly Malones sang »Alive alive oh/ alive alive ohh/ Singing cockles and mussels/ alive alive ohhh…« til litteraten Steen Klitgård Povlsens byvandring i kapitlet »Bloomsday« med »Ulysses« som den ultimative Dublin-guide.

Irlands dramatiske historie er et langt stykke hen ad vejen også Dublins, og professor ved Trinity College Poul Holm følger vikingernes spor i byen, mens udenrigskorrespondenterne Per Nyholm og Niels Lindvig dækker henholdsvis 1916-påskeopstandens konfrontation mellem engelsk undertrykkelse og irsk frihedstrang og den keltiske tigers gevaldige, men kortvarige økonomiske opspring dengang i 1990erne.

Et kapitel helt for sig er redaktøren David Jacobsen Turners udflugt til en af Dublins største seværdigheder, det imponerende stadion Croke Park, og den entusiastiske præsentation af specialiteten gælisk fodbold. På Croke Park og i pubberne, der ligger jævnt fordelt ud over hele Dublin-bindet og gæstfrit slår dørene op, er det let at gøre sig forestillinger om en særlig irsk folkesjæl, og hvad er mere passende end at slutte en rundtur mellem pubber og antikvarboghandlere i sangenes og de mange forfatteres by med whiskey-specialiteten »Writers Tears« i det løftede glas.

Jo »Dublin«-bogen indfrier fint forventningerne til den efterhånden grundigt afprøvede recept, hvor 12-13 skribenter med hver deres personlige forhold til og vinkel på storbyen sættes stævne under mottoet passion og viden. »Vide verden«-serien serverer en veltillavet Dublin stew med både de obligatoriske og de mere overraskende ingredienser - og med de ganske særlige smagsnuancer.