På sporet af Nefertitis grav

Britiske arkæologer er efter HD-skanninger nået frem til, at den sagnomspundne dronning Nefertiti kan ligge begravet i hemmeligt gravkammer bag Tut-ank-ahmons mausolæum

Den 3300 år gamle buste af dronning Nefertiti, som står på et museum i Berlin i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter mere end 3.000 år i ro og fred - og efter at arkæologer har søgt efter det i knap 100 år - er der nu noget der tyder på, at den egyptiske dronning Nefertitis jordiske efterladenskaber er på vej til at blive fundet. Og endda i et hemmeligt rum lige bag en af de mest berømte egyptiske grave, nemlig den der har rummet den egyptiske drenge-farao, Kong Tut-ank-ahmon.

Det mener i hvertfald et britisk forskerhold under ledelse af egyptologen Nicholas Reeves, der på baggrund af højopløselige skanninger af Kong Tuts gravtempel, er nået frem til, at den oprindeligt har været dronning Nefertitis, der ifølge forskere var Tut-ank-ahmons stedmoder, og at hun den dag i dag ligger i et gravkammer lige bag Kong Tuts. Nærmere bestemt i et af to hemmelige rum, som egyptologerne i nogen tid har haft en teori om, eksisterede, men hidtil ikke har kunnet finde ud af, hvad de - hvis de altså findes - kan indeholde.

»Hvis det er sandt, er det en opdagelse på højde med eller større, end da man fandt Tut-ank-ahmons grav,« sagde Egyptens oldtidsminister Mamdouh al-Damaty til Reuters, da opdagelsen blev præsenteret på et pressemøde i Cairo torsdag.

Dronning Nefertiti døde omkring 1400 år før Kristi fødsel, men hendes høje, skarptskårne kindben og kongelige skønhed - hendes navn kan oversættes med »den smukke er kommet« -  blev udødeliggjort af en berømt maske, der i dag står på et museum i Berlin.

Masken blev fundet i 1912 i Anarna ved den egyptiske Nil, og ti år senere fandt en britisk arkæolog Howard Carter, længere sydpå i Kongernes Dal Kong Tut-ank-ahmons grav usædvanligt intakt med blandt andet den berømte begravelsesmaske af guld. Men graven var mindre end de andre faraoners og mindede mere om en dronningegrav, har vurderingen lydt fra egyptologer, og det harmonerer godt med den nye teori.

I de kommende måneder skal yderligere radar-undersøgelser og termiske test forsøge at be- eller afkræfte teorien om, at Nefertiti ligger begravet i et af de to hemmelige rum. Og om der overhovedet er noget rum, fortæller en optimistisk Nicholas Reeves til Reuters.